Bier, jonko’s, een beste tag en een foutje: Pi-benaderingsdag gevierd in Noorderplantsoen

Vast wel gezien in Noorderplantsoen: die oneindige cijferreeks rond de plantsoenvijver. Die is niet op het wegdek gekalkt om een sporter met rugnummer 3,14159265358979323846… aan te moedigen. Neen, dat is pi bij benadering.

Voor de onwetenden, die hun middelbare schooltijd hebben weggeblowd: π (kleine letter pi uit het Grieks) is in de wiskunde een belangrijke ‘constante‘. Het getal is de verhouding tussen de omtrek en de diameter van een cirkel, komt bij heel veel ingewikkelde rekensommen en andere grote vraagstukken van pas.

\

Pi of π

π is zelfs zo wichtig dat het getal twee eigen dagen heeft, wat een weelde. Op 14 maart is het internationale π-dag. Logische dag, want pi is een oneindige reeks getallen die begint met 3,14, exact: 13 maart. Vandaag is het 22 juli, ofwel 22/7 en laat dat nou net de rationale breuk zijn waar pi vaak mee wordt afgerond.

De uitkomst van deze breuk is groter dan de getallenreeks waarmee π normaal mee wordt aangeduid. Vandaar dat deze heilige graal van de wiskunde twee eigen dagen heeft. De ‘absolute’ π-dag op 14 maart en de π-benaderingsdag op 22 juli. En dat wordt, zoals bijna elk jaar, gevierd in het Noorderplantsoen.

π

Psst, hier meer afleiding: