100.000 handtekeningen om kindhartcentrum in UMCG te houden. Hoofd cardiologie verbijsterd over besluit

Eerst perplex. Vervolgens verbijsterd. En kort daarna verontwaardigd en vol onbegrip. Het bericht dat minister Hugo de Jonge het centrum voor aangeboren hartafwijkingen van het UMCG wil sluiten is bij Rolf Berger en collega’s ingeslagen als een bom. En zelfs onze inbox explodeerde.

Nu worden we wel vaker getipt, regelmatig dat veel mensen zelfs hetzelfde tippen, maar dit hebben we nog nooit meegemaakt. Al dagenlang worden we van alle kanten bestookt door medewerkers, artsen, ouders en andere Noordelingen die allemaal willen dat het kindhartcentrum in het UMCG open blijft zodat Noord-Oost Nederland niet naar Utrecht of Rotterdam hoeft. Die enorme betrokkenheid blijkt ook uit de petitie die binnen een paar dagen 100.000 keer is getekend.

Infrastructuur

Berger is hoofd kindercardiologie en wist niet wat hij eerder deze week hoorde: “Het was een enorme donderslag bij heldere hemel. En de impact is enorm.” De hoogleraar kindergeneeskunde (kindercardiologie) maakt zich grote zorgen.

Het eerste dat opvalt is de keuze uit ‘Den Haag’ voor het centraliseren van deze specifieke zorg in Rotterdam en Utrecht. De ziekenhuizen liggen op dik een half uur rijden van elkaar. “Door dit onbezonnen idee zal de kinder intensive care (IC) flink gereduceerd worden. Wij behandelen patiënten voor en rondom de geboorte en daarna vaak de rest van hun leven. Voor heel Noord-Nederland. Die mensen moeten nu opeens naar de Randstad. We zijn echt niet per definitie tegen centraliseren. Maar hier moet je echt de keuze voor Groningen maken.”

“Ik zal nog een voorbeeld geven,” vervolgt de arts. “We hebben hier een Extra Corporeal Life Support (ECLS)-machine. Die zetten we bijvoorbeeld in bij jonge drenkelingen. Het is een speciale behandeling die de functie van het hart en/of de longen volledig of gedeeltelijk overneemt. Als wij moeten sluiten is zo’n behandeling opeens weg. Terwijl de expertise hier is.”

Expertise

Daarmee snijdt Berger gelijk het volgende punt aan. Expertise. “Ik heb 20 jaar lang alles gegeven voor het UMCG. Een belangrijk deel van mijn leven. En dat geldt ook voor de IC-verpleegkundigen. Waar al een tekort aan is. Het is niet te verwachten dat die mensen, maar ook al het andere gespecialiseerde personeel, maar even naar een ander deel van het land verhuizen. Hun leven ligt hier. Dit zijn allemaal zeer gemotiveerde mensen. Ik ben echt bang dat als dit doorgaat de zorg verslechtert. Dit is een onveilig plan.”

Dat minister de Jonge geen idee heeft wat hij te weeg heeft gebracht en bekend heeft gemaakt blijkt uit de specifieke kennis in Groningen. “Wij zijn het landelijk expertisecentrum voor hoge bloeddruk in de longen. Daarvoor komt heel Nederland naar Groningen. Dit plan raakt dus álle patiënten in Nederland.”

Petitie

Een moeder van een patiënt die lang in het Beatrix Kinderziekenhuis lag, zette deze week de petitie op. Veel ouders verblijven in het Ronald McDonald Huis. “De meeste ouders komen uit de regio’s noord en oost, vertelt manager Jolanda Kamphuis. “Het zijn niet alleen gezinnen met kinderen die hartproblemen hebben die hierdoor worden getroffen. Ook voor kinderen met meerdere aandoeningen die vanwege de expertise van het UMCG hier verblijven, is hartchirurgie onmisbaar.”

De gevolgen van de sluiting zijn ingrijpend. “Voor ouders is dit een ramp. Een gezin wordt door een ziek kind volledig ontwricht. Niet voor niets is ons credo ‘keeping families close’. Hoe verder je moet reizen, hoe meer stress het oplevert. Wij doen er dan ook alles aan om ervoor te zorgen dat kinderhartchirurgie hier blijft.”

De petitie is niet aan Berger voorbijgegaan. “De reacties zijn enorm. We zien veel steunbetuigingen vanuit patiënten en ouders. We zijn daardoor gesterkt dit besluit niet zomaar te accepteren.”

‘We zijn strijdbaar’

Desondanks zal het kerstdiner toch een lichtwrange bijsmaak hebben voor de bevlogen interventiecardioloog. “Maar we zijn strijdbaar. En werkelijk niemand snapt dit. Dit is voor Groningen en heel Nederland een beroerd idee. Gelukkig wil het ministerie met ons in gesprek. Dat betekent dat we bij hun aan tafel komen. Dat geeft ons de gelegenheid uit te leggen dat wij heel sterk het idee hebben dat de minister dit heeft besloten terwijl hij absoluut onvoldoende geïnformeerd is geweest.

Tweede Kamerleden Attje Kuiken en Henk Nijboer (PvdA), allebei geboren Stadjers, hebben al laten weten dat het nieuwe kabinet dit besluit onmiddellijk moet terugdraaien. De petitie heeft ondertussen een gigantische vlucht genomen. Met meer dan 80.000 handtekening is duidelijk dat iedereen donders snapt wat er op het spel staat. De expertise die in 75 jaar is opgebouwd mag niet verloren gaan.

De petitie ondertekenen? Sluit je aan bij vele bekende en minder bekende Noorderlingen. Dat kan hier.

Psst, hier meer afleiding: