Bijna duizend Groningers deze week getest op corona: niemand besmet

Foto van Knelis

Zo’n 900 Groningers hebben zich deze week bij de GGD’s laten testen op corona. In Stad en de provincie bleek niemand de ziekte te hebben.

“Dat niemand besmet blijkt, past gelukkig helemaal in het beeld dat we al hadden. We hebben het virus hier goed onder controle’’, zegt directeur Jos Rietveld van de GGD Groningen. “Maar we moeten een slag om de arm houden want we hebben de uitslagen van de laatste dagen nog niet binnen.”

Rem erop

Tot deze week hielden de GGD’s de rem erop bij het testen van ‘gewone’ mensen; eerst werden alleen zorgpersoneel en ziekenhuispatiënten getest. Vanaf 1 juni is landelijk afgekondigd dat iedereen met klachten een test kan krijgen.

In het begin van de week verliep dat nog wel stroef. Het landelijke nummer 0800 1202 was slecht bereikbaar en mensen zaten uren in de wacht. Een deel van de Groningers belde daarom maar rechtstreeks met de GGD’s, want de gezondheidsdiensten hier in het Noorden hadden en hebben capaciteit genoeg.

“Los van de logistieke problemen in het begin van de week is het goed verlopen en konden we het goed aan”, vertelt Rietveld.

Psst, hier meer afleiding: