Bikkelhard rapport over RUG: ‘Er komen ernstige gevallen van intimidatie voor, die meestal onder de radar blijven’

Foto: ANP

Machtsmisbruik, allerlei vormen van discriminatie en sabotage van hun wetenschappelijk onderzoek. Een greep uit waar medewerkers van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) mee te maken hadden en misschien zelfs wel hebben.

Dat blijkt uit interviews die Leden van de Werkgroep Diversiteit en Inclusie van de Young Academy Groningen hebben gehouden met 26 (huidige en voormalige) medewerkers van de RUG. Het rapport, dat (in het Engels) werd gepubliceerd op de website van diezelfde RUG laat een schokkend beeld zien van wijdverspreide pesterijen en intimidaties.

Bescherming van nota bene de dader

Op zich zijn de vaststellingen niet zo schokkend. Eerder kwamen onder andere de universiteiten van Amsterdam, Leiden, Utrecht en Nijmegen in opspraak. Juist bij de RUG waren nog geen serieuze zaken bekend. Dat is na het onderzoek van de werkgroep wel anders. “Er komen ernstige gevallen van intimidatie voor, die meestal onder de radar blijven,” is al op de eerste pagina van het rapport te lezen.

Verder valt op dat ‘de daders een enkele uitzondering daargelaten man waren’. Klachten werden op een dusdanige wijze afgehandeld dat nota bene de dader werd beschermd en het slachtoffer dubbel gestraft. Hen werd het zwijgen opgelegd en de pesterijen werden alleen nog maar erger.

Spijtbetuiging

Vanwege deze cultuur ‘is er geleidelijk aan een angstcultuur ontstaan waardoor slachtoffers, maar ook overige medewerkers, wanhopig werden’. Met andere woorden: het ging van kwaad tot erger met gevolgen voor zowel mentale als fysieke gezondheid.

De conclusies van het rapport zijn derhalve niet mals en het laat zich raden dat het bestuur van de universiteit het betreurt. Het was ook raar geweest als dat niet zo was. Van die spijtbetuigingen waar eigenlijk niemand iets aan heeft. Wel komt er een ombudsman en komen er gesprekken en trainingen over het ongepaste gedrag.

Psst, hier meer afleiding: