Binnenstad krijgt er een nieuwe bruine kroeg bij: veel speciaalbier en tapasplanken met lokale lekkernijen

Een bar zoals die hoort te zijn. Foto: Horeca Groningen

Bruine kroegen. Waar vind je ze nog? Ze verdwijnen in rap tempo in niet alleen Groningen, maar eigenlijk overal in ’t land. Terwijl het toch gewoon erfgoed is. Een plek waar iedereen gelijk is. Waar jij met een knaller van een New England style IPA naast iemand met een jenevertje zit. Dat mag niet verloren gaan. Daarom is het mooi dat er weer een ouderwetse kroeg bijkomt in Stad: café Eureka aan het Gedempte Kattendiep.

Een ouderwets café openen. Hoe haal je het in je hoofd? Bedrijfsleider Ricardo van Zutphen (32) heeft er in ieder geval alle vertrouwen in. “Ik snap wat je bedoelt, maar denk juist dat iedereen nu corona naar de uitgang op weg lijkt weer zin heeft om samen te komen. En misschien zijn er ook wel mensen op zoek naar een nieuwe stamkroeg.”

‘Het is hier zo anders’

Ricardo is geboren en getogen in Den Haag, was proftennisser, maar vergis u niet, kent de Groningse horeca tot in de detail. “Ik ben voor de liefde naar Groningen gekomen en wist in eerste instantie niet wat me overkwam. De horeca is hier zo anders dan in bijvoorbeeld Den Haag. Het is hier veel uitbundiger. En waar ze elders om 03:00 uur naar huis gaan, gaat het feest hier nog even door.

Hij werkte bij Twister, Shooters en was supervisor bij De Drie Gezusters. Daar kwam hij veelal in gespreide bedjes. Zaken van naam die iedereen wel weet te vinden. Toen eigenaar Angelo Koops hem benaderde hoefde hij echter niet lang na te denken: “Hiervoor zat het Catshuys hier. Maar dat werd weinig gebruikt. We hebben dus veel moeten aanpakken en vernieuwen.”

Tekst gaat verder onder afbeelding

Gewoon een gezellig café

Ouderwets naar de kroeg

Wat we kunnen verwachten? “Veel speciaalbier, cocktails en tapasplanken. Allemaal lokaal ingekocht. Vinden we belangrijk! Maar het wordt ook een plek om gewoon lekker aan de bar een pilsje te drinken. En we organiseren evenementen zoals pubquizen.” Na een paar weken testdraaien gaat Eureka dit weekend écht los. Ouderwets naar de kroeg dus.

Psst, hier meer afleiding: