Binnenstad twee dagen lang één grote markt op 2 & 3 oktober. Foodtrucks, live muziek, DJ’s en heel veel Duitsers

Héél véél markt en waarschijnlijk met name op de maandag héél véél Duitsers. Op zondag 2 en maandag 3 oktober slingert er van Grote Markt tot Brugstraat een lint aan kramen door het centrum van Stad. Maar het is meer dan dat. Tussen de verkopers door is er uitgebreid ruimte voor foodtrucks, livemuzikanten en DJ’s.

Met nog ongeveer anderhalve week te gaan zijn de details nu bekend geworden en het evenement laat zich het beste omschrijven als een kruising tussen een braderie en festival. Er zullen twee foodcorners komen op de Grote Markt en het A-Kerkhof, met een assortiment van braadworsten tot frozen yoghurt. Er komt live muziek bij de foodtrucks aan het A-Kerkhof op zondag tussen 13:00 en 17:00 uur en op maandag tussen 09:00 en 17:00 uur.

Visrokerijen

Op de Grote Markt staan DJ’s, allemaal verschillend van stijl. Volgens organisator Paul van Put hebben de Marktendagen een simpel doel: “Een levendige binnenstad. Twee dagen lang, zeven markten in het centrum van Groningen, dat klinkt goed toch?” Vertelt de Stadjer. “Het aanbod is heel divers. Zo is er bijvoorbeeld een provincieplein met aanbod van streekproducten.”

Misschien wel het leukste plein van de markt. “Ik denk zeker dat je er een kijkje moet nemen,” licht de organisator toe. “Op dit plein zijn alle regio’s vanuit provincie Groningen vertegenwoordigd. Er zijn kramen met heerlijke producten. Ben je liefhebbers van vis dan zijn de visrokerijen op dit plein absoluut een aanrader. Lekker toch… gerookte paling?”

Duitsers ontwijken

Voor de rest is er van alles en nog wat qua aanbod. Vintage (kleding), keramiek, brocante, meubels, accessoires, games, waren, schapenvachten, edelstenen, vinyl en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Bottom line is dat het twee dagen lang gewoon onwijs gezellig gaat worden in de binnenstad. Geen feestje voor een bepaalde doelgroep, maar voor iedereen. Slenteren, zien, gezien worden, praatje maken, Duitsers ontwijken. Een soort bloemetjesmarkt XXL in oktober.

3 Oktober is overigens een nationale vrije dag in Duitsland, de Tag der Deutsche Einheit. Omdat dan ook de winkels in Duitsland gesloten zijn is een dagje naar de Groninger Marktendagen waarschijnlijk een gezellig uitje voor onze oosterburen. “Maar Nederlanders zijn ook gewoon welkom,” sluit Paul geruststellend af.

Het mag duidelijk zijn. De Groninger Marktendagen zijn op zondag 2 en maandag 3 oktober. Wil je niet de rest van de dag sjouwen met jouw gescoorde item? Leg die dan gratis in de opslagdepots. Advies is om gezien de verwachte drukte lopend, op de fiets of met OV te komen en niet met de auto.

Psst, hier meer afleiding: