Opening Block & Barrels: walhalla voor vlees- en bierliefhebbers

Block & Barrels

Van alles loopt rond in Block & Barrels, formerly known as The Butcher’s Bar. Moeders uit Zuid-Afrika, pr-mensen van Heineken, de bekende gezichten uit de Groninger horeca en vooral heel veel vlees- en bierliefhebbers.

Het is dan ook de opening van het nieuwe steak- en gerstenatwalhalla van Groningen. En misschien wel een beetje van Nederland. De combinatie van eigen slagerij, dikke hompen gerijpt vlees in vitrines, met een café en pub is uniek. Kennen ze zelfs niet in Amsterdam.

De absolute vlees- en bierkenner van Stad

Tijdens de officiële opening wordt natuurlijk volop bier en vlees geserveerd. Er komen kleine burgers voorbij, soort van broodjes hotdog, bijzondere pasteitjes en steaks, heel veel steaks. Zelf ben ik niet de grootste carnivoor, zeker niet als het om rood vlees gaat, maar zelfs ik lik mijn vingers af.

Toch ben ik door mijn gebrekkige ervaring niet de juiste man om een gegrond oordeel te vellen over de kwaliteit van het vlees en bier. Maar gelukkig is René Walhout aanwezig. De verslaggever van RTV Noord staat bekend als een van de grootste vleeskenners en -liefhebbers van Stad.

Daarnaast heeft hij inmiddels jaren ervaring met drinken van bijzondere bieren, die ook volop worden getapt in Block & Barrels. Kent hij de geschiedenis van de eigenaren en de vleescultuur waarin zij vertoeven. En hij is ook nog eens niet op zijn mondje gevallen. De ideale recensist voor vanavond dus.

Heerlijke broodjes hamburger

Te beginnen met de kleine broodjes hamburger die constant voorbijkomen. René: “Het is erg goed vlees. Ook duur volgens mij. Je proeft dat het ‘dry aged’ is. Het heeft weken gerijpt zodat smaken en vetten goed loskomen. De steaks zijn vervolgens gemalen en tot hamburgers verwerkt.”

Ook het broodje is goed te happen volgens René. Vol van smaak. Knapperig en vers. Plus: “Heel goed dat ze een klontje gesmolten boter over het bolletje hebben gesmeerd. Roomboter geeft zo ongelooflijk veel smaak aan eten. Heerlijk dit.”

hotdog Block & Barrels 4

Broodjes boerenworst

Na de burger komen er vele hotdogs voorbij op grote schalen. Wij zijn weer de eerste die proeven. Komt omdat we ons goed opgesteld hebben. Direct voor de open keuken, zodat alles vers van de grill in onze mond belandt, zo ook de hotdog, hoewel het volgens René geen hotdog is.

“Dit is boerenworst. Een Zuid-Afrikaanse specialiteit.” Niet zo gek, twee van de eigenaren komen uit Zuid-Afrika. Hoewel: “Waarschijnlijk komt het recept uit Nederland. Je kent de geschiedenis. Ik denk dat een vroege tak van de Marktslager-familie in de 18e eeuw is geëmigreerd naar Zuid-Afrika.”

Tot zover het lesje geschiedenis over de Zuid-Afrikaanse boerenworst. Vandaag gaat het vooral om de bite en de smaak. Daar is René weer lyrisch over: “Het worstje heeft een goede en sappige structuur en is uitstekend gekruid. De gekarameliseerde uitjes maken het af. Winnaar dit broodje.”

Lagunitas IPA

Tussen het vlees eten door is het uiteraard goed bier drinken. Maar niet de standaard pilsener. Bij een bijzonder horecaconcept horen speciale bieren. Zoals Lagunitas IPA. “Block & Barrels is een van de eerste plekken waar Lagunitas van de tap komt, dat is echt uniek en erg lekker.”

De IPA wordt gebrouwen door de Amerikaanse Lagunitas Brewing Company. “De brouwerij is voor de helft opgekocht door Heineken. Dat werd in eerste instantie niet goed ontvangen door de fans, maar inmiddels wordt het bier beter verkocht dan ooit.” Begrijpelijk, volgens de kenner.

René: “IPA wordt gekenmerkt door de bloemige en fruitige geur en smaak. Deze heeft dat ook en is ook nog eens uitstekend gebalanceerd. Omdat die van de tap komt in plaats vanuit fles is de smaak nog voller en frisser. Het is echt een ultiem biertje.”

Empanada met varkenswangetjes

Als we opkijken van het bier en eten hebben we goed uitzicht op de volle zaal en belangrijker: we kunnen perfect zien wat er in de keuken gebeurt. De ene steak na de andere wordt gemarineerd en op de grill gelegd. Tussendoor worden broodjes gebakken en pasteitjes gevouwen.

Hoewel, pasteitjes is een te Nederlandse naam. Volgens René zijn het empanadas. Maakt ook niet uit. Ze komen weer met tientallen voorbij op de bekende grote schalen. De ober waarschuwt nog dat het heet is. Dat klopt. Blaren op het gehemelte, maar vooral: goed gevuld met scherpe pepers en bijzonder vlees.

“Er zitten varkenswangetjes in,” weet René. En niet zomaar wangetjes. “Ze zijn perfect gegaard. Er zit veel bindweefsel in wangetjes, als je dat goed klaarmaakt dan wordt het bijna romig. Heerlijk. Vooral de combinatie van de krokante korst en het sappige vlees is fantastisch.”

Goddelijke T-bone steak

Na de puut de variété aan gerechtjes is het tijd voor het absolute slotstuk: de drie weken gerijpte T-bone steak. “Je zou denken dat de steak in boter is gebakken, maar hij komt van de grill. Hij is zo lang gerijpt met de juiste vetverhouding dat de smaak overweldigend is en het wegsmelt op de tong.”

“T-bone wordt gemaakt van Ossenhaas of van entrecote. Ik hou meer van entrecote en deze is zo lekker. Het vlees heeft een fantastische bite en structuur. En de smaak is subliem. Hoofdprijs deze. Ik heb nog niet op de kaart gekeken wat die kost, maar ik hou mijn hart vast.”

Ga het gesprek aan ( comments)