Blog van de nachtburgemeester over 28-8, Paradigm, Keiweek en Noorderzon

 

 

Oelinda de Vries nachtburgemeester Groningen

Foto door Roos Velting

Zomer in de stad… Het gros van onze inwoners is teruggetrokken naar het thuisfront en het is heerlijk rustig in de stad. Oké. Tot deze week dan. Want de introductieweek voor de studenten is aangebroken.

Maar laat me nog even terug dromen naar de tijd waarin ik niet in de rij hoefde te staan voor de kassa bij Albert Heijn Korenbeurs. De tijd waarin iedereen met wie ik in gesprek kwam, zonder gekrulde tong sprak. Grapje, natuurlijk. De stad bruist weer en ik vind het heerlijk. Maar ondanks de rust in de zomer heeft het nachtleven in Groningen zeker niet stilgestaan, nee! Integendeel zelfs. En ik zelf overigens ook niet.

Paradigm

Het kan niemand zijn ontgaan: Paradigm Festival. Ik had de eer om samen met tientallen andere vrijwilligers mee te bouwen aan dit kunstwerk. Want dat is het in mijn ogen, één groot kunstwerk. Ik heb nog  nooit zoveel positieve, lieve mensen bij elkaar gezien. Er hing een ontzettend gemoedelijke sfeer waardoor het voor iedereen een feest werd om zijn steentje bij te dragen aan dit festival. Ik ben zelfs een middag met de kruiwagen een boormachine aan de wandel geweest en ik was helemaal in mijn element.

Paradigm Oelinda 1 nachtburgemeester

Bospodium van Paradigm

Dat kan er mee te maken hebben dat mijn vader altijd bouwvakker is geweest, ik weet het niet. Maar ik merkte dat ik al wat breder ging lopen en ik was telkens mijn duimstok kwijt, die ik natuurlijk helemaal niet heb. Het was heerlijk om zo in de bossen aan het werk te zijn! Het ging weer vaak door m’n gedachten: ‘Als ik een man was geweest… dan was ik bouwvakker.’ Trots op al deze fantastische mensen die deze droom voor velen werkelijkheid hebben gemaakt! Het resultaat mocht er zeker naar zijn en ik (zeker niet als enige) heb een fantastisch festival meegemaakt in mijn eigen stad.

Groningens Ontzet / Ontzettend Gronings

Maar dit is niet het enige feestje waar ik mij mee bezig heb gehouden de afgelopen weken. 28 augustus is het Groningens ontzet oftewel ‘Bommen Berend’. En ja, het is écht Groningens ontzet, google het maar. Dit jaar gaan we het anders aanpakken dan de jaren voorheen. Het is dit jaar niet één dag feest, nee. Het is dit jaar maar liefst drie dagen feest in Groningen. Nu is het natuurlijk elke dag feest in Groningen, maar grijp deze gelegenheid dan met beide handen aan om die extra slingers uit de kast te halen.

Wellicht hebben jullie het al voorbij zien komen op Facebook: Ontzettend Gronings. Het lijkt wel of Groningens ontzet de afgelopen jaren een beetje vergeten wordt door de jongeren onder ons in de stad. Dat is natuurlijk zonde, want we horen toch met zijn allen die vrijheid te vieren?! Nog niet heel lang geleden was het elk jaar ontzettend groot feest in Grunn op 28 augustus en dat gevoel willen we weer terug!! Dus ik ga er vanuit dat jullie samen met mij deze drie dagen feest gaan vieren met als aftrap de Bommen Berendnacht op vrijdag 26 augustus! Kijk voor het volledige programma van dit weekend op de website van Vereniging van Volksvermaken Groningen.

Noorderzon

Zijn we al klaar met feesten? Nee-heee. Tuurlijk niet. Vanaf vanavond: Noorderzon! De Groningse zomer is niet compleet en zal nooit worden afgesloten zonder Noorderzon. Ik kan het bijna niet geloven dat het alweer zover is, maar ik heb er zin in. Gelukkig is dit een festival waar we nog bijna de hele maand van kunnen genieten en ik denk dat met al deze feestjes het bijna niet anders kan dan dat deze zomer prachtig zal worden afgesloten.

Ik ga vanmiddag eerst op de koffie bij de Burgemeester (die van de dag). Ik krijg veel opmerkingen over dat er met twee maten zou worden gemeten wat betreft het vergunningen verlenen aan organisaties en festivals. Dit zal ik zeker bespreekbaar gaan maken op het Stadhuis en daar zullen jullie later meer over horen. In de avond ben ik aanwezig bij de officiële opening van Noorderzon. Ik hoop jullie allen de komende tijd veel tegen het lijf te lopen en onthoud dat de Nachtburgemeester er is voor júllie! Dus pitch je ideeën naar me toe en schroom niet om mij iets te vragen, het kan mij niet gek genoeg!

Noorderzon nachtburgemeester
Door Oelinda de Vries – nachtburgemeester van Groningen. Oelinda pent met enige regelmatig een blog voor Sikkom over waar ze allemaal mee bezig is.

Psst, hier meer afleiding: