BREAKING: meerderheid Tweede Kamer is voor vuurwerkverbod

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil een eind maken aan het gevaarlijke knalwerk tijdens Oud en Nieuw. Aanleiding is de uit de hand gelopen jaarwisseling in meerdere steden in Nederland.

Waarom dat breaking is? Nou, het is voor het eerst in de geschiedenis dat een meerderheid voor zo’n verbod is. Aanjagers van het plan zijn coalitiepartijen D66 en de Christenunie. Gesteund door oppositiepartijen GL, SP, PvdD, 50 Plus, PvdA, SGP, DENK en einzelgänger Van Kooten-Arissen.

Bij elkaar hebben ze zo’n 76 zetels. Kiele kiele, maar wel net een meerderheid dus.

‘Riskant vuurwerk’

In eerste instantie lijken al die partijen het erover eens dat het afgelopen moet zijn met riskant vuurwerk. Helemaal nadat de hoogste baas van de politie hierom gevraagd heeft na de zeer onrustige jaarwisseling van 2019/2020.

Maar wat riskant spul precies is, daar lijkt nog geen consensus over. Zo is gevaarlijk vuurwerk volgens de politiebaas ‘alles waarmee gegooid kan worden’, maar heeft SP-kamerlid Van Raak het alleen over ‘gevaarlijk knalvuurwerk’.

Sterker: sommige partijen zoals GL en PvdD willen zelfs een totaalverbod op al het consumentenvuurwerk. Van trektouwtje(?) tot astronaut, uit met de pret.

Kortom: er wordt nog volop onderzoek gedaan naar het hoe en wat. Plus de haalbaarheid qua handhaving wordt bekeken. Mocht het bijvoorbeeld niet te handhaven zijn dat het ene wel mag en het andere niet, dan pleit PvdA-leider Asscher alsnog voor een totaalverbod.

OVV

Overigens kwam de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) al in 2017 met een advies om pijlen en knalvuurwerk te verbieden, alleen ging het kabinet daar niet in mee.

VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie besloten destijds alleen het allerzwaarste vuurwerk uit te bannen, Chinese rollen en zo. Die zijn dan ook sowieso verboden vanaf 2020/2021.

Groningen

Ook burgemeester van Groningen Koen Schuiling is voor een verbod. ‘We moeten in dit land zeker stoppen met knalvuurwerk’, zei hij op 2 januari in zijn nieuwjaarspraatje. ‘Het wordt steeds gekker en we kunnen het allemaal ook niet meer handhaven.’

Hij schaarde zich met dit statement vol achter de oproep van de korpschef van de nationale politie om te kappen met gevaarlijke knalleritus.

Wat denk jij: goeie plannen om ‘gevaarlijk vuurwerk’ af te schaffen? Of gaat een verbod veeeeéééeúuuulste ver? Laat het weten in de comments op Facebook.

Psst, hier meer afleiding: