BREAKING: nooit meer die typische suikerbietenlucht in Groningen

Ken je die geur van de Suikerbieten? Die weeïge en zoete lucht die vaak via je gok tot in de diepste krochten van je grijze massa doordringt? Die ga je straks nooit meer ruiken in Stad. Ahhhhhhh.

De Suikerfabriek stopt namelijk met het drogen van pulp, het proces dat die typische Luft veroorzaakt. Die pulp blijft over als er van stukjes suikerbiet suiker wordt gewonnen en dat wordt vervolgens geperst, gedroogd en verwerkt tot veevoer.

Maar juist het drogen, waarbij de geur vrijkwam, gebeurde al steeds minder vaak. ‘We bouwden het steeds verder af’, zegt Bram Fetter, directeur productie bij Suiker Unie tegen RTV Noord.

Duurzaam

Mister Suikerbiet vertelt ook dat de fabriek in Hoogkerk CO2-neutraal wilt worden en dat het drogen van de pulp daar niet meer bij past. Vandaar dat ze d’r mee kappen.

Fabriekje duurzamer, maar Grunn een karakteristiek luchtje minder. Toch jammer, helemaal omdat Stad al honderd jaar zo nu en dan naar bieten rook. Al is de mening over de zoete zweem altijd wel redelijk verdeeld geweest. En nog steeds.

Vind jij het jammer dat je straks noooooooit meer die geur ruikt in Stad? Laat het weten in de commments op Facebook.

Psst, hier meer afleiding: