Groningse Brouwbroeders veroveren Nederland

Brouwbroeders

Bierbrouwen moeilijk? Daar denken de Brouwbroeders toch echt anders over. Deze Groningse ondernemers hebben een thuisbrouwpakket samengesteld waarmee je met minimale moeite binnen vier weken je eigen bier maakt. Vette shit!

“Kom binnen! Sorry dat we je niet eerder hebben teruggebeld, maar we waren in onze container hard aan het werk.” Dirk laat me met een brede lach binnen. Zijn vrienden/bierbroeders Eelke en Martijn zijn net klaar met eten en buiken uit aan tafel.

“Wil je een biertje?” Ik haal mijn schouders op. Sorry boys, ik drink geen alcohol. Ze barsten in lachen uit. “Hoe ga je ons product dan proeven?” No worries! Ik neem wel een slokje en spuug het uit. Zoals het een echte sommelier betaamt. “Wat jij wilt.”

De Brouwbroeders

Wat ooit in 2015 begon als een hunkering naar ondernemerschap, is nu uitgegroeid tot een daadwerkelijk goed lopend bedrijf. “We wilden een eigen webshop bouwen. Op de vraag wat we zouden verkopen, kwamen we al snel uit op ons favoriete drankje: bier.”

Dirk haalt een paar biertjes op. Vier blanco flessen en een glaasje prik. Eelke en Martijn leggen me ondertussen uit hoe ze hun idee hebben uitgewerkt. “We zijn op verschillende fora gaan kijken hoe je bier moet maken. Nou, als we het internet moeten geloven, is bierbrouwen niet heel simpel.”

Easy Peasy

De jongens laten zich echter niet zomaar ontmoedigen. Ze bekijken de recepten die ze aanspreken en destilleren de gemeenschappelijke factoren. Zo ontwikkelen de Brouwbroeders hun eigen versimpelde formule voor het bereiden van hop, gist en mout tot een smaakvol biertje.

“We dachten bij de eerste batch die we maakten dat ons bier sowieso mislukt was”, zegt Eelke. De anderen lachen. “Het bleek echt een super lekker biertje te zijn”, weet Martijn nog. “Bovendien was het zo makkelijk om het te bereiden. Als wij het thuis kunnen maken, dan kan iedereen het wel.”

Starterspakket

Zo wordt het idee geboren van het starterspakket. De boys laten het me zien: een emmertje met een kraantje erin. Zelf bedacht. Naja, dan wel met bestaande spullen uit de brouwwereld natuurlijk. Het emmertje dient ook als het pakketje waarin de spullen zitten die je nodig hebt om je eigen biertjes te maken.

Brouwbroeders

Van links naar rechts: Dirk, Eelke, Martijn

“Het zijn onze eigen recepten. We proberen het eerst zelf uit en als het lekker smaakt, dan voegen we het toe aan ons assortiment”, zegt Dirk. Ondertussen hebben de Brouwbroeders vier verschillende eigen biertjes ontwikkeld: een Belgische Blond, een IPA, een Triple en een Weizen. Voor minder dan dertig euro heb je binnen no time vijftien flesjes zelfgebrouwen speciaal bier.

Proef op de som

Tijd om te proeven! Na al hun verhalen heb ik toch echt wel heel veel zin om een echte Brouwbroeders flesje leeg te zuipen, maar ik houd het hoofd koel. “Hier heb je een bodempje. Doe er maar mee wat je wilt”, lacht Dirk.

Ik neem een slokje, laat de smaak van het drankje over mijn tong heen vloeien en probeer het uit te spugen. Helaas, alles is een schuimend geheel geworden. Het terug laten lopen in m’n glas is ineens een vies idee. F*ck het ook maar. Ik neem een slok en daarna nog één. “Hoe smaakt ie?” Ik knik verbaasd. Net echt!

Thuis brouwen

De Belgische Blondine smaakt echt heel goed en ik ben gelijk onder de indruk. Dit kan iedereen dus gewoon thuis maken? “Ja, en ook nog eens super makkelijk”, zegt Martijn. Hij legt me uit dat het moeilijke gedeelte vaak zit in het bestellen van de producten.

“Als je een beetje hop, wat mout en wat gist wilt voor zo’n vijftien flesjes bier, dan is het lastig en duur om aan kleine hoeveelheden te komen. Je moet vaak zakken van minimaal vijf kilogram kopen, terwijl je niet meer dan een kilo nodig hebt. Als het een eenmalige hobbyproject is, dan verrot de rest en dat is zonde.”

Met het starterspakket krijg je precies de juiste hoeveelheden en benodigdheden om je biertje te maken. Bovendien valt de prijs mee. De jongens zijn niet zo op winst uit, maar hebben veel liever dat iedereen in Nederland lekker zijn eigen bier gaat brouwen. “Dat is ons doel!”

Dikke business of wat?

Binnen twee jaar zijn de Brouwbroeders wel erg gegroeid. Hun idee valt in goede aarde en het starterspakket is een succes. “Daar waar we rond deze tijd van het jaar in 2015 ongeveer twintig pakketten verkochten, zijn het er nu 200”, zegt Dirk.

Eelke die als manager bij postbedrijf Cycloon werkt, heeft een dealtje gesloten met zijn werkgever. Voor tien uur ’s ochtends bestelling geplaatst, betekent ’s avonds afgeleverd. De starterspakketten liggen in de opslag van Cycloon en de verzending is geautomatiseerd.

Hard werken

Echt van hun bedrijf leven, kunnen de mannen nog niet. Dirk en Martijn werken bij IBM als programmeurs. Je weet wel, het computerbedrijf dat tijdens Let’s Gro samen met brouwerij Martinus het biertje Nuchter presenteert.

De pakketten maken ze klaar na hun werk in een container die achter The Big Building staat. Daar bereiden ze de mout en de hop. In die werkplaats verdelen ze en vacumeren de Brouwbroeders de ingrediënten in de juiste hoeveelheden. Alles gaat in het brouwpakket klaar om verzonden te worden.

Zien jullie je vriendin nog weleens? Ze moeten lachen bij de vraag. “Soms wel, soms niet.” Als het aan de bierbrouwers ligt, automatiseren ze binnen een jaar het gehele proces. Hoe? Dat moeten ze nog goed uitdenken, al hebben ze genoeg ideeën.

Nuchter bier, nu ook thuis zelf te brouwen

“We hebben trouwens nog een leuke scoop voor je”, zegt Eelke. Dirk loopt even de kamer uit en komt terug met een starterspakket. Die had ik al gezien, wat is daar nou nieuw aan? Hij draait de emmer om en ik zie het logo van Nuchter het biertje van IBM en brouwerij Martinus.

Brouwbroeders

“Niemand weet het nog, maar wij mogen de thuisbrouwpakketten van dit biertje leveren. Binnenkort kun je ze bij ons op de website bestellen”, zegt Dirk trots. Vet! En wanneer komt er Sikkom bier dan? Ze kijken elkaar me een grijns aan. “Sikkom bier? Alles kan bij de Brouwbroeders.”

Ben je nou ook benieuwd hoe makkelijk je bier kunt brouwen thuis? Check dan de website van de Brouwbroeders. Daarop staan filmpjes, blogs en andere dingen die je bij het proces kunnen helpen.

Ga het gesprek aan ( comments)