Brussel gunt vier jaar meer EBBA’s aan Groningen


Bam! Heel goed nieuws uit Brussel. Groningen blijft de Europese hoofdstad voor muziek. Eurosonic Noorderslag organiseert ook de komende vier jaar de European Border Breakers Awards (EBBA). 

De EBBA Awards worden jaarlijks uitgereikt aan tien Europese artiesten, die met hun internationale release succes boekten buiten hun eigen landsgrenzen. De uitreiking is een der grootste pijlers onder Eurosonic ,dat jaarlijks Groningen vol pompt met het beste muzikale talent van Europa.

Groningen epicentrum Europese muziekscene

Sinds 2009 worden de EBBA Awards eind januari uitgereikt tijdens de openingsavond van het Eurosonic Noorderslag in een tv-show, gerepresenteerd door BBC-presentator en icoon Jools Holland. De uitreiking is in een groot deel van Europa (live) te volgen via radio en televisie.

“Het feit dat de Europese Commissie wederom kiest voor Eurosonic Noorderslag bevestigt en onderstreept dat ook de commissie Eurosonic Noorderslag beschouwt als belangrijkste platform voor Europese popmuziek”, zegt Peter Smidt, creatief directeur Eurosonic Noorderslag.

Wethouder is niet helemaal op de hoogte

Volgens Dig Istha, wethouder van Cultuur is ook in zijn nopjes. ““De EBBA Awards zijn, als onderdeel van Eurosonic Noorderslag van groot belang voor de stad Groningen.”

EBBA

“Deze toekenning door de EU is een versterking van de culturele status van de stad,” laat de cultuurbestuurder optekenen in een persbericht. Het versterken van de popsector is een van de speerpunten van ons culturele beleid. Groningen wordt dé popstad van Nederland!”

Sikkom heeft in deze nieuws voor Ista, Groningen is al de nationale popstad en blijft dat. Het is hem als geboren en getogen Amsterdammer vergeven.

Feestje op kosten EU, gemeente, provincie, Buma en ministerie

De EBBA Awards worden gefinancierd uit het EU-potje voor Cultuur en georganiseerd in samenwerking met de European Broadcasting Union (EBU). Op de achtergrond wordt het jaarlijkse muziekfeest ondersteund door de provincie, de gemeente Groningen, Buma Cultuur en het Nederlandse ministerie van, jawel, Cultuue.

Indrukwekkende lijst EBBA-winnaars

Onder de winnaars van de EBBA Awards behoren onder anderen Adele, Stromae, Emeli Sandé, Gabriel Rios, Of Monsters and Men, Mumford & Sons, Caro Emerald, Lykke Li, The Darkness, Katie Melua, The Ting Tings, C2C, Tokio Hotel, The Script, Zaz, Swedish House Mafia, Saybia, Damien Rice, KT Tunstall, Alphabeat, Milow en Afrojack.

Foto: Dagblad van het Noorden

Psst, hier meer afleiding: