Buitenlandse studenten krijgen plekje in oude asielzoekerscentrum

Een kamer is het AZC

Omdat er te weinig kamers zijn voor studenten, slapen veel internationals op straat, op het station, op de camping of op overvolle slaapzalen. De gemeente komt nu samen met de RUG en Hanzehogeschool met een oplossing. 

Het oude asielzoekerscentrum aan de Van Swietenlaan wordt beschikbaar gemaakt voor 100 internationale studenten.  De prijs is volgens de gemeente, RUG en Hanzehogeschool bewust laag gehouden. Voor zestien euro per nacht kunnen buitenlandse studenten terecht in het centrum. Daarvoor krijg je of een eigen kamer, of een ruimte die je moet delen met een of twee andere studenten. Weinig privacy dan, maar wel een bed en dak.

Bewust lage prijs aan hoge kant

Douches en toiletten zijn er ook, niet op elke kamer, maar wel ruim voldoende aanwezig op de gangen en zo. Probleem is wel dat er geen keuken is. Dus je moet je hapje klaar maken in de magnetron of telkens buiten de deur eten. Dat kan aardig in de kosten lopen. En hoewel de gemeente zegt dat 16 euro per nacht een bewust lage prijs is, vinden wij het op de redactie behoorlijk duur. Een maand verblijven op een driepersoonskamer zonder keuken kost 480 euro.

Doe je dat keer drie, dan vangen ze 1440 euro per kamer. Dat durft menig pandjesbaas niet te vragen voor een studentenkamer waar je in je eentje kunt slapen. Maar goed, de nood is hoog en er wordt in ieder geval ingegrepen. In ieder geval voor de korte termijn. Voor de lange termijn zijn gewoon structureel veel meer kamers nodig. De schaarste in Groningen is al jaren een probleem, waardoor huisjesmelkers vrij spel hebben en studenten bij de vleet worden verneukt.

Psst, hier meer afleiding: