Buren ruimen Noorderplantsoen weer eens op omdat het een grote teringbende was

Het Noorderplantsoen leek gister, net als grote delen van de binnenstad overigens, op een festivallocatie waar duizenden mensen samenkwamen. En dat levert doorgaans de nodige troep op.

Groot was dan ook de verbazing toen ik rond 21:40 uur een rondje Noorderplantsoen maakte. De vuilnisbakken puilden uit en langs de oever van de grote vijver was het een bende, maar verder lag het plantsoen er verbazend netjes bij. Dat vonden ook de twee meiden die ik aansprak bij de koepel omdat ik me afvroeg of de gemeente reinigingsdienst net was geweest. Dat wisten ze niet, ze waren er nog maar net en deelden de verbazing. “We hadden het er net over dat het zo netjes was en vroegen ons af hoe dat kon.”

Dronken Ieren

In de koepel stonden ook een paar gasten die al goed in de olie waren. Misschien dat zij de opruimers van de gemeente hadden gezien? Nee. De Ieren kregen niks mee behalve hun eigen lol. En ze drukten me op het hart dat Ieren altijd netjes zijn en hun shit opruimen. Maar of de ambtenaren bezig waren geweest? Geen idee.

Thuis plofte het antwoord op de vraag in de mailbox. Een buurvrouw mailde: “Ondanks de overlast van het enorme publiek dat op Koningsdag naar het Noorderplantsoen trok, hebben buurtbewoners met elkaar het Noorderplantsoen opgeruimd. De politie heeft aan het eind van de dag geprobeerd het plantsoen schoon te vegen. Waarvoor diep respect. Omwonenden werden lastig gevallen door mensen die aanbelden voor het gebruik van het toilet en hadden last van herrie, vernielingen, afval, waaronder kapotte bierflessen en vernielingen. Hopelijk blijft dit bij deze bijzondere dag en ontdekt het publiek ook het Stadspark dat iets meer ruimte biedt.”

Psst, hier meer afleiding: