Burgemeester en voorzitter Veiligheidsregio Groningen: ‘Zeker tot 1 juni geen grote evenementen in Groningen’

Tot slot een paar woorden van dank aan al die mensen die bijdragen aan aan die ellendige staat van mijn lichaam nu. Dank naar het Stadhuis omdat het jonge en bruizende stad-gezinde bestuur het aandurft om te denken in mogelijkheden in plaats van beperkingen. Dank naar al die ondernemers die elk jaar beter worden in het organiseren van grote evenementen in de (binnen)stad en risico nemen, want alles kan ook in het water vallen. Een nog groter dankjewel naar de mannen en vrouwen van de Stadsreiniging. Niemand ziet ze, want als Stad de roes uitslaapt, kruipen zij uit hun nest om de bezem ter hand te nemen. Helden zijn het. Tegen niet de hoogste loonstrookjes de troep van andermans feestje opruimen. Net zoals de lui van de EHBO helden zijn. Drie dagen lang heb ik ze in de gaten gehouden. Ze hebben hun tent opgeslagen onder het VVV-kantoor, dat voor de gelegenheid is omgebouwd tot VIP-dek. Een bijzonder gezelschap is het. Allemaal vrijwilligers. Ook geen volk dat je normaal verwacht op zulke feestjes. Waarschijnlijk hebben ze verschrikkelijke hekel aan de muziek die DJ Arnoud door de speakers knalt. Toch staan ze er. Drie dagen en avonden lauwe koffie drinken uit een thermoskan. Op een afstandje vol verbazing kijken naar het volksfeest. Af en toe komen ze in actie. Meestal voor een pleistertje. Soms rukken ze uit omdat iemand te smoor is en niet meer op de benen kan staan. Maar over het algemeen hebben ze het rustig. Dat komt omdat, ondanks de soms warrige afsluitingen, alles goed is geregeld. Er is in heel de Stad geen enkele serieuze wanklank te horen. En daarom ook een compliment naar de hulpdiensten en in het bijzonder de politie in Groningen. Goed geregeld allemaal. Ondanks een wat naar akkefietje met een patserige agent tijdens Koningsnacht is alles zo goed als vlekkeloos verlopen. En dat is een hele prestatie met misschien wel 200.000 veelal dronken mensen over de vloer in een kleine drie dagen tijd. Iedereen die het weet, weet het: Groningen de Koningen

In Groningen mogen zeker tot 1 juni 2021 geen grote evenementen plaatvinden. Dat maakte Koen Schuiling, onze burgervader en voorzitter van de Veiligheidsregio Grunn vrijdagochtend bekend.

Opzich niet heul verrassend – van andere provincies was dit al bekend – maar desondanks wel even kut met peren natuurlijk. Naast de annulering van allerlei kleine evenementen zoals Paasvuren en dergelijke, gaat er namelijk ook definitief een streep door Koningsdag en Bevrijdingsfestival. Toch twee events die normaliter goed zijn voor flink wat bier en gezelligheid in Stad.

Schuiling verklaarde vrijdagochtend verder dat de beslissing vooral genomen is om nu al duidelijkheid te scheppen.

Psst, hier meer afleiding: