Burgemeester is helemaal klaar met malafide makelaars en verhuurders

Stadhuis Joram Krol

Burgemeester Den Oudsten is helemaal klaar met malafide verhuurders en makelaars. Ze moeten keihard aangepakt worden, vertelt de hoeder van Groningen tegen Dagblad van het Noorden.

De afgelopen jaren gaf de politie niet serieus genoeg aandacht aan meldingen en aangiftes tegen verhuurders en makelaars, geeft Den Oudsten toe. Maar dat gaat veranderen. “Aangiftes krijgen vanaf nu serieus aandacht,” belooft hij in de krant.

Groot probleem

Burgemeester en wethouder Roeland van der Schaaf vinden het gedrag van sommige verhuurders en makelaars zeer ernstig en een groot probleem voor Groningen, waar te weinig aandacht voor was bij de politie. Daarom heeft de baas van de stad de politie op scherp gezet.

De afgelopen jaren zijn 58 meldingen en aangiftes tegen verhuurders en makelaars gedaan bij de politie, hebben wij achterhaald. Slechts een klein deel daarvan is in behandeling genomen. Volgens de burgemeester lopen er nu twaalf concrete onderzoeken.

Boze burgervader

De lage cijfers stemmen Den Oudsten niet vrolijk. “Deze kwestie zat de politie niet voldoende tussen de oren. Men was niet scherp genoeg. De manier waarop aangiftes werden geregistreerd, leidden niet tot samenhang op momenten waar dat wel nodig was.”

De burgemeester snapt dat de aangiftebereidheid hierdoor is afgenomen. Na alle publicaties op Sikkom over foute verhuurders, wilde Den Oudsten binnen de lokale driehoek meer aandacht voor de kwestie. “Er is een instructie uitgegaan naar alle politiebureaus in de stad.”

OM, politie en gemeente tegen de pandjesbazen

Aangiftes worden samen met het Openbaar Ministerie beoordeeld en zo zorgvuldig geregistreerd dat verbanden direct zichtbaar worden. “Als er zaken zijn waarbij steeds dezelfde verhuurder een rol speelt, moet dat snel duidelijk zijn.”

Den Oudsten roept mensen die te maken hebben met foute kamerverhuurders, op vooral wel aangifte te doen. “Juist nu. Zonder aangiftes kunnen we niets.” Daar sluiten wij ons bij aan. Samen moeten we die etters aanpakken. Ze hebben lang genoeg vrij spel gehad.

Doe alsjeblieft aangifte

Naast het aangiftebeleid, lanceert het stadhuis eerdaags een nieuw vergunningssysteem. Dan kunnen verhuurders, maar ook bemiddelingsbureaus worden gescreend volgens de wet Bibob en de gemeente kan dan vrij snel de vergunning intrekken.

Heel goed, en beter laat dan nooit. Eindelijk is het stadhuis echt helemaal wakker en worden er voorbereidingen getroffen om malafide verhuurders en makelaars aan te pakken. Maar om dat te kunnen doen heeft de politie dus informatie nodig.

Daarom: heb je ten onrechte bemiddelingskosten betaald, word je geïntimideerd door je verhuurder of makelaar, of zelfs bedreigd, of ben je misleid en slaap je op papier in een mooi appartement maar in praktijk op een tochtige zolder? Doe aangifte.

En sowieso dank allemaal voor alle tipjes en het lezen van onze artikelen over dubieuze makelaars en verhuurders. We hebben samen met jullie het probleem op de kaart gezet en nu is het tijd voor de volgende stap: aanpakken die hap. Samen met justitie en gemeente.

Foto is van Joram Krollees meer op Dvhn.nl

Ga het gesprek aan ( comments)