Burgemeester reageert met uitgebreide mail op idee om van 050 de proeftuin van de vrije wereld te maken

schuiling
Burgemeester Koen Schuiling

Het heeft de burgemeester behaagd om uitgebreid te reageren op onze column, waarin we pleiten om van Groningen een proeftuin van de vrije wereld te maken. Na een jaar lockdown lijken vooral jongeren in geestelijke nood te komen. Groningen is de stad met relatief gezien de meeste jongeren van Nederland. Daarnaast zijn hier alle voorzieningen aanwezig om die groep gecontroleerd wat perspectief, ontmoetingen en vrijheid te geven. Met het UMCG, Martini, de Hanze, RUG, tig culturele instellingen, nog meer kroegen en grofweg 75.000 jongeren heeft Stad immers volop tools in handen om de wetenschappelijke proeftuin van de vrije wereld te worden. Dat is in 76 woorden ons pleidooi. Hieronder volgt in bijna 3.000 tekens de reactie van burgemeester Koen Schuiling daarop.

Beste Sikkom-lezers,

Ik las het artikel op Sikkom over het ijspret waar velen afgelopen weekend van konden genieten. Het bood veel mensen de gelegenheid om even onder het zware juk dat Corona heet, uit te komen. Je koppelt daaraan de wens om Groningen een voortrekkersrol te geven in het afschalen van de maatregelen. De maatregelen waar iedereen zo veel last van heeft. Een begrijpelijk pleidooi. Zeker omdat we even hebben kunnen proeven aan hoe mooi het ook kan zijn. De momenten die zeker ook voor jongeren afgelopen jaar bijna helemaal zijn weggevallen. Ook ik zou niets liever willen dan onszelf onze vrijheden terug te geven.

Echter, je voelt de ‘maar’ al aankomen. Hoe logisch de voorstellen die je doet ook klinken, de realiteit is helaas nog steeds een stuk somberder. Een korte toelichting op de suggesties die je doet.

De inzet van sneltesten om toegang te geven tot bepaalde gelegenheden is een veelgehoorde suggestie. Om een aantal reden lukt dat in de praktijk niet nog niet. Ten eerste ligt het aantal besmettingen daarvoor nog te hoog. Versoepelingen brengen risico’s met zich mee en op dit moment kunnen we ons die nog niet veroorloven. De onbetrouwbaarheid van de sneltesten kan maken dat een negatieve testuitslag aan de toegangspoort van een evenement of horecagelegenheid, achteraf een super-spreading event kan worden. En dat risico is te groot.

En los van het vraag of een vaccinatiebewijs wel zo’n toegangsbewijs zou kunnen zijn, de wereldwijde schaarste aan vaccins maakt dat de meeste mensen helaas nog een aantal maanden zal moeten wachten op hun prik. En ook dan is dat geen garantie dat je het virus niet meer bij je kan dragen en dus kan doorgeven.

Kunnen we dan helemaal niet vooruitkijken? Zeker wel. Vanuit het overleg met de voorzitters van de Veiligheidsregio’s denken we met het Kabinet mee over hoe we toekomstige versoepelingen kunnen vormgeven. Het Kabinet stelde deze week 200 miljoen voor beschikbaar voor het welzijn van jongeren en kwetsbare groepen. We gaan kijken hoe we dat geld kunnen gebruiken op het moment dat het aantal besmettingen meer activiteiten toelaten. Deze plaatsen we dan op de speciale website voor corona-proof activiteiten voor jongeren: www.grong.nl. Ook kijken we naar de mogelijkheden voor in het onderwijs. En we hebben het streven om zoveel mogelijk binnen alle branches te kijken op welke manier versoepeld kan gaan worden: sport, cultuur en horeca. Nogmaals: wel pas op het moment dat het totaal aantal besmettingen daar mogelijkheden toe biedt.

En hoe goed het ook is om te zoeken naar mogelijkheden om de corona-pijn te verzachten, op dit moment doen we er goed aan om de ijspret van afgelopen weekend te koesteren. En ons, ook voor alle mensen die daar afgelopen dagen om welke reden dan ook nog niet van konden genieten, strikt aan de maatregelen te blijven houden. Zodat we hopelijk zo snel mogelijk weer met z’n allen van de geneugten van het leven kunnen genieten.

Hou vol!

Groeten,
Koen Schuiling

Tot over een maand, burgemeester!

Dank, burgemeester! Fijn om zo eem van gedachten te wisselen. Samen met uw woordvoerder Hans Coenraads hebben we gezinspeeld op een wekelijkse publiekelijke mailwisseling, maar dat werd ietwat te gortig met het oog op de drukke agenda. Een keer per maand is misschien wel een optie, volgens Hans. We tellen de dagen.

Help die studenten en jongeren in nood

Dan nog eem op de inhoud, vooral naar de lezers toe: mede naar aanleiding van de column hebben verschillende partijen raadsvragen gesteld. Ook zij zien graag dat Groningen een voortrekkersrol pakt bij het plaveien van de weg naar meer vrijheid. De mogelijkheden zijn eindeloos en steeds noodzakelijker om te benutten. Zo hebben te veel studenten moeite met studeren omdat ze opgesloten zitten in hun kleine kamer met negen anderen in een studentenhuis. Als de buurman dan ook nog een klusser is, wordt leren een slopende uitdaging. Daarom is het Forum openen voor hen een goed idee. Daarnaast staan vele kroegen stof te happen. Misschien kan geregeld worden dat studenten daar, op gepaste afstand en met de nodige maatregelen, kunnen studeren. Is een stuk zinvoller dan stof happen.

Psst, hier meer afleiding: