Burgemeester Schuiling wil vuurwerkverbod om ziekenhuizen te ontlasten

Koen Schuiling, voorzitter van de Veiligheidsregio Groningen, wil een landelijk vuurwerkverbod. Hiermee hoopt Schuiling dat de zorg wordt ontlast tijdens de jaarwisseling.

Geen vuurpijlen, sierpotten en rotjes afsteken tijdens de jaarwisseling. Als het aan Groninger burgemeester Koen Schuiling ligt, dan komt er voor dit jaar een totaal vuurwerkverbod. Dat vertelt Schuiling bij NPO Radio 1 . Schuiling is niet de enige die er zo over denkt: zo stelden onder meer de gemeenten Rotterdam, Nijmegen en Soest al een vuurwerkverbod in.

Niet per gemeente, maar landelijk

Met een landelijk vuurwerkverbod wil de burgemeester van Groningen en de voorzitter van de Veiligheidsregio Groningen voorkomen dat ziekenhuizen tijdens de jaarwisseling, naast coronapatiënten en de reguliere zorg, ook nog vuurwerkslachtoffers moeten behandelen.

Een verbod per gemeente instellen zou te weinig opleveren, aldus Schuiling. In dat geval reizen mensen naar de gemeente waar vuurwerk niet verboden is. Dat zorgt volgens Schuiling weer op een mogelijke toename van het aantal coronabesmettingen omdat er dan meer reisverkeer plaatsvindt.

Voorlopig geen besluit

Het kabinet gaat in november een eventueel verbod bespreken. Een besluit, en daarmee een verbod, staat voorlopig nog niet vast. Schuiling vindt dat er zo snel mogelijk actie nodig is om de mensen duidelijkheid te geven. ,,Wij hebben nu al een verzoek om ook niet met kerst dingen te gaan organiseren, omdat wij voorspellen dat we dan nog niet van het virus af zijn. Iedere beweging maakt de kans op besmetting dan ook groter. We zien nu al dat in de randstad de ziekenhuizen overbelast zijn. Er komen al veel patiënten naar het noorden toe.”

Psst, hier meer afleiding: