Burger King krijgt dikke boete van stadhuis vanwege stank- en rookoverlast

De gemeente gaat dit jaar nog een boete onder dwangsom opleggen aan Burger King aan de Waagstraat. Want het bedrijf doet ondanks aanmaningen tot nu toe niks aan de stank- en rookoverlast.

“Hou wordt met de stank van de Burger King?”, wordt gevraag in een privébericht op Facebook. Want het is zaterdag weer niet te harden. De inzender meldt zelfs dat menig riool jaloers wordt op die lucht. Om de bevindingen te onderstrepen zit bovenstaande video in de bijlage.

Brandweer bellen

Zaterdagmiddag is het stampvol in Stad. Heel Noord Nederland en Bunde is uitgerukt om in Grunn kerstinkopen te doen. Veel van die mensen scoren een snelle hap bij de Burger King, waardoor de afzuigkap overuren draait. En dat ruik en zie je in de Waagstraat. Het is niet te harden.

“De Waagstraat stond tot Tussen Beide Markten blauw van de rook. Mensen stonden geschrokken te kijken met sjaals en jassen voor de neus”, meldt de tipgever. “Sommige passanten wilden zelfs de brandweer bellen, maar de eigenaar van Per Lui vertelde dat het de Burger King was.”

Burger King heeft poep aan Stad

Het is volgens de afzender behoorlijk gênant en beschamend aan het worden. En hij concludeert dat Burger King en de verhuurder, ondanks meerdere straffe waarschuwingen van de gemeente, niks doen aan de enorme rook- en stankoverlast die ze veroorzaken.

Het is ons ook al opgevallen dat ondanks de beloftes van pandverhuurder CBRE en waarschuwings van de gemeente er nog niks is gedaan aan de overlast. Nog steeds staat de hele buurt regelmatig blauw van de vieze en klamme frituurlucht. Funest voor winkeliers en omwonenden.

Gemeente is er klaar mee

Die klagen dan ook volop bij de gemeente. En daar wordt inmiddels naar gehandeld. Het stadhuis heeft de ondernemer dit jaar al een paar keer officieel op de vingers getikt, maar zonder resultaat. Daarom gaat het Stadhuis nu een stap verder: er wordt een boete uitgedeeld.

Begin november is de vergunningsaanvraag voor het ombouwen van de luchtafvoer, na wat geëiste aanpassingen, geaccordeerd door de Welstandscommissie. Dat betekent dat CBRE en Burger King al een paar weken aan de slag kunnen om hun verantwoordelijkheid te pakken.

Burger King Groningen

Eerste boete van 1250 euro

Maar dat is tot nu nog niet gebeurd, en dat zien ze op het stadhuis ook. “We gaan het in 2019 nog een keer controleren, mocht de overlast er nog steeds zijn, dan gaan we de dwangsom van 1250 euro opleggen”, aldus Jothea Brouwer, woordvoerder van gemeente Groningen.

De kans is vrij klein dat Burger King in de kerstvakantie de brut dichtgooit om de noodzakelijke verbouwing te doen, dus ligt het in de lijn der verwachting dat die boete wordt uitgeschreven. En als de burgerbakker in 2020 ook in gebreke blijft volgen nieuwe en hogere boetes.

Reacties op de dwangsom

“In totaal kunnen we vier keer een boete onder dwangsom opleggen”, weet de woordvoerder. Daarna kan de gemeente overgaan op nog hardere maatregelen zoals het (tijdelijk) sluiten van de Burger King. Zowel Burger King als verhuurder CBRE waren niet bereikbaar voor commentaar.

Eigenaar Arjen Steenbergen van kledingwinkel Per Lui, die pal onder de afzuigkap zit, is blij met de boete: “Het was de afgelopen dagen alsof de stoomboot van Sinterklaas hier aanmeerde, zo erg. Mensen belden de brandweer, maar die rukt al niet meer uit. Dat vind ik zorgelijk.”