Butjes met VW Polo hebben veel meer mensen beschoten. Rijdend vanuit de auto gericht schieten met de gelblaster

De daders

Patrick werd gisteravond rond 18:30 uur beschoten met een gelblaster op het Hereplein. Gebeurde omdat hij zag dat een voetganger bijna door een VW Polo omver werd gekegeld op het Zebrapad. “Ik toeterde om te waarschuwen, even later stapte de bijrijder uit en schoot hij op mij.” Hij blijkt niet het enige slachtoffer van de ettertjes te zijn.

Het doet geen pijn. De kogels zijn een soort gelballetjes gevuld met water (of verf, dat kan ook). Maar de schrik zit erin bij Patrick. De adrenaline ook. De Stadjer maakt snel een foto van de dader en auto, belt met de politie en zet de achtervolging in. Tevergeefs. De gastjes spurten vol gas in het drukke stadsverkeer ervandoor in de gehuurde Polo. Niet bij te houden voor Patrick op zijn scooter.

Hester is door zelfde Sjaken beschoten

Twintig minuten voor het incident wordt Hester om 18:10 uur beschoten op Noorderhaven Noordzijde. Ze fietst in gedachten verzonken langs de gracht. Beetje genieten van de ondergaande zon, die op weinig plekken zo mooi valt als daar, na (misschien wel de laatste) mooie nazomerdag. Tot ze plots van dichtbij wordt beschoten vanuit een voorbijrijdende auto. De gelballetjes eindigen in haar haar en op haar rug.

“Ik heb er daardoor weinig van gemerkt”, appt ze. “Maar ben wel enorm geschrokken.” Omdat het allemaal zo snel gaat kan ze niet goed zien waarmee ze beschoten is. “Volgens mij was de gelblaster blauw, zilver en geel.” Wel lukt het haar om een video te maken van de auto. “Ze probeerden snel weg te rijden, maar dat lukte niet omdat het busje daarvoor langzaam reed.”

“Helemaal gek die gasten”

In alle hectiek slaagt Hester erin om snel een filmpje te maken van de auto. Maar helaas staat het kenteken er niet goed op. En zelf weet ze nog maar de helft van het kenteken. Daarom neemt ze contact op met de vraag of wij het kenteken willen delen. Jawel: het is precies dezelfde.

Artikel gaat verder onder de korte video

Met dat kenteken komt Sjors ook binnen in de app: “Ik ben beschoten door dezelfde witte auto. Kenteken BU-TJE-050 (dit is niet de echte nummerplaat, vanwege privacyregels en zo – red.).” Volgens de Stadjer was het rond 18:00 uur op de Nieuwstraat in Oosterpoortwijk. “Helemaal gek die gasten!”

Het is een bloedirritante en gevaarlijke rage

Zowel Patrick, Hester als Sjors gaan aangifte doen of hebben dat al gedaan. En ze zijn niet de enige die dat hebben gedaan de afgelopen tijd. Hester hoort van de politie dat er al drie andere meldingen over dezelfde auto zijn binnengekomen. Ook wij krijgen meer tips binnen. In Paddepoel (goh, verrassend!) schijnt het business as usual te zijn. En in de binnenstad is het ook schering en inslag.

Zo worden Klaas en zijn vrienden laatst beschoten op het terras bij het Pomphuis. Vanuit een rijdende auto. “Die reed via de Schuitemakersstraat zo langs het terras.” En Madelief en haar huisgenoot worden afgelopen weekend ’s nachts onder vuur genomen, appt ze: “Vijf of zes jongens op scooters schoten met een balletjespistool op ons.”

Reactie politie

Tessel Horsman, woordvoerder van de politie, bevestigt dat ook bij hen meldingen zijn binnengekomen. “Sowieso van incident van gister”, vertelt ze. “Verder heb ik er nu niet precies zicht op om hoeveel meldingen en aangiftes het gaat.” Wel kan ze melden dat elke aangifte serieus wordt genomen. Dat betekent hopelijk dat deze gastjes eerdaags bezoek krijgen van de politie, het verhuurbedrijf weet in ieder geval zeker om wie het gaat.

Daarnaast stipt Tessel aan dat het heel belangrijk is dat slachtoffers en mensen die meer weten zich melden bij de politie, want het wordt uiterst serieus genomen op het bureau. “Als we een melding krijgen van een mogelijk vuurwapen gaan we met meerdere eenheden op pad, inclusief kogelwerende vesten en alle zorgvuldigheid. Dat kan tot gevaarlijke situaties leiden. En de verdachten kunnen strafbaar zijn.”

Tiktok

Van de schietpartijtjes in Stad worden waarschijnlijk filmpjes gemaakt die gedeeld worden op TikTok. Meerdere bronnen melden namelijk dat er twee jongens in de auto zitten: eentje filmt, de ander schiet. En op TikTok is zulks al langere tijd een rage en die is nu dus ook in Stad beland.

De namen van de slachtoffers zijn gefingeerd, maar wel bekend bij de redactie. Gedaan omdat je het nooit weet met deze butjes.

Psst, hier meer afleiding: