Video | Buurt wordt gek van studentenfeesten waarbij gekotst en gepist wordt op ’t terras van anderen

Het is mooi wonen in Stad. Zelfs in coronatijd. Je kunt bijvoorbeeld ook onder een lockdown leven in Drachten. Dan toch liever Stad. Wat wel vervelend is voor veel inwoners: de studentenfeesten. Die zijn er altijd al geweest en zullen altijd blijven. Maar dankzij corona wordt er veel meer thuis gefeest en nu met het mooie weer op balkons en dakterrassen en dat levert vaak de nodige overlast op voor de buurt.

Het is logisch. Na de lange coronawinter waarin veel studenten in eenzaamheid verpieterden op hun kleine kamers, is het eindelijk mooi weer. Dan kruipt het bloed waar het niet gaan kan. En dan wordt er dus gefeest. Dat hoort bij de leeftijd en het ontdekken van de persoonlijke grenzen. Niets menselijks is de studenten wat dat betreft vreemd. Ding is alleen: de kroegen, terrassen en clubs zijn dicht, maar de feesten gaan door. Veelal onttrokken aan het zicht lijkt elke buurt waar veel studenten wonen de afgelopen dagen op een spontaan balkonfestival met harde muziek, bbq’s en veel jolijt. Op zich prima, zolang het maar een beetje binnen de perken gebeurt en de buren er niet al te veel last van hebben. Dat gebeurt wel in binnenstad-noord waar heel de buurt gebukt gaat onder de feestterreur van een berucht studentenhuis waar het de hele lockdown-tijd al schering en inslag is met feestjes.

Pissen op terras van anderen en naakt de avondklok verbreken

“Dit gaat al weken zo”, vertelt een boze buurtbewoner. “Ze hebben poep aan de coronamaatregelen, vieren vaak feest met te veel mensen in de achterkamers van hun huis of op het dakterras en dat gaat er niet leuk aan toe. Ze kotsen en plassen bijvoorbeeld lachend op het terras van de buren. Nou, dat is echt niet lachen. Zeker niet omdat het al maanden zo gaat. De laatste weken met het betere weer gebeurt het buiten op het dakterras, daarvoor was het binnen raak. We hebben als buren ook al vaker de politie gebeld voor overlast. De ene keer rennen ze namelijk naakt door de straat en de andere keer kun je thuis niet eens de tv horen vanwege het geschreeuw en de harde muziek. En wie staat de volgende dag de kots op te ruimen? Niet de studenten, maar wij, de buren.”

Artikel gaat verder onder het filmpje

Overlast van hetzelfde studentenhuis: naakt rennen door de straat na de avondklok en veel kabaal

En dat pikt de buurt niet langer. “Gisteravond kregen we ruzie”, foetert de buurtbewoonster. “Ik was er zo klaar mee dat ik rond 20:30 uur uit mijn raam heb geroepen dat ze moesten kappen. Ineens gingen alle ramen van de buren ook open om mee te helpen schreeuwen naar die gasten en mij te bedanken. De volgende keer bellen we echt de politie. Wij de avondklok, zij de avondklok.”

Beter een goede buur, dan een verre vriend

Maar voordat de politie wordt gebeld, neemt de buurvrouw vandaag zelf eem contact op met de feestvierders. Ze staat een uur later nog steeds perplex van de reactie. “De bewoner die opendeed zei dat ze vaak feesten hebben waarbij ze iedereen uitnodigen. Gister was hij er zelf niet en hield een andere bewoner een feest. Vandaag is het de beurt voor zijn fuifje en er komen weer allerlei mensen. Hij was niet gevoelig voor het argument dat we er al weken, misschien wel maanden last van hebben in de buurt, dat filmpjes over hun strapatsen volop worden gedeeld en dat iedereen er klaar mee was. Ik zei dat het nou afgelopen was. Daarop kreeg ik een nummer dat ik kon appen als er weer overlast was. Maar ja, als steeds iemand anders een feest geeft heeft dat geen zin en ik ga ook geen politieagentje spelen. Dit moet gewoon kappen.”

Psst, hier meer afleiding: