Buurtbewoners op Paradigm: “Amper last en wat is het hier geweldig”

Paradigm

Het is druk in het bos. Een uur voor sluiting zoeken mensen massaal de luwte van de bomen op. Om even te chillen in een hangmat, of gewoon voor een wandelingetje langs alle kunst en lichtjes.

Zo ook familie Veenstra. De familie valt op. Ze zijn grofweg twintig jaar ouder dan het gemiddelde publiek dat rondloopt op Paradigm. Toch struinen ze rond met twee enorme glimlachen en vier glinsterende ogen. Ze zijn er op uitnodiging van de organisatie. Ze wonen in de buurt en hebben vorig jaar een beetje overlast gehad. Maar dit jaar niet.

Paradigm en de buurt

“We kwamen vorig jaar terug van een weekendje weg. Toen hoorden we in de tuin echt boem boem boem. Dit jaar horen we niets.” Komt omdat Paradigm de klachten erg serieus heeft genomen en nu met trillingen het geluid dempt, waardoor wij thuis niets meer horen. “Ze hebben zelfs meetapparatuur geplaatst in onze tuin, zo goed zijn ze ermee bezig.”

Niet dat het vorig jaar heel hinderlijk was. “Zo’n feest als dit is goed voor de stad. Daar hoort een beetje overlast bij.” Dit jaar lopen ze voor het eerst zelf rond op Paradigm en ze kijken hun ogen uit. “Doet me denken aan de flowerpowertijd,” zegt mevrouw Veenstra met een weemoedige blik. “De bezoekers zijn echt heel vrolijk, vrij en lief. Het is een grote familie.”

Terug naar de hippietijd

“En wat is het hier mooi geworden. Je ziet vanaf de ringweg wel dat er van alles gebeurt, maar dat het zo betoverend is, wauw.” Alle versielsels, de inrichting van het terrein, de kunstwerken en de lichtjes zijn verbluffend. De vriendelijkheid van de bezoekers ook. Als het 0:30 uur is, en de beveiligers het buitenterrein ‘leeg vegen’ is de familie Veenstra ongeveer de laatste die nog rondlopen.

Ze klampen weer eens aan bij een groepje jongeren dat geniet van een biertje op een van de vele chillplekjes op het terrein. Er wordt gelachen, instemmend geknikt en nieuwe vriendschappen gesloten. Dat is Paradigm. Heel veel plezier voor de duizenden mensen die er komen. En een beetje overlast voor anderen, maar daar probeert de organisatie zo goed mogelijk mee te dealen. Vraag maar aan Veenstra.

Camera kwijt mweeeeh

PS: We hadden een hele mooie foto van de familie Veenstra. Maar zojuist komen we erachter dat de camera hopelijk nog ergens op het terrein ligt. Hij is in ieder geval niet mee naar huis gekomen. Dus: mocht iemand op Paradigm een Canon camera vinden, laat het ons weten. Zijn we forever fan van je. X

Ga het gesprek aan ( comments)