Cafetaria Koning is de winnaar van de Grote Groninger Eierballentest 2017

De winnaar van de Grote Groninger Eierballentest 2017 is… Cafetaria Koning. Tijdens het evenement georganiseerd door De Smaak van Stad en HanzeMag bij Brouwerij Martinus wint de snackbar de prijs voor beste culturele erfgoedsnack. 

Wat ooit voor de grap begon als een test in de HanzeMag is binnen drie jaar uitgegroeid tot een waar festijn. Na het aankondigen van de Grote Groninger Eierballentest 2017 op Facebook, is het evenement bij Brouwerij Martinus binnen twee uur uitverkocht. Op de dag van de test zelf handelen mensen nog druk met Ticketswap kaartjes.

Grote Groninger Eierballentest 2017

Het idee achter de Grote Groninger Eierballentest is simpel: welke cafetaria maakt de beste variant van de snack die uitgeroepen is tot cultureel erfgoed? De jury test op crunch, ragout, ei en overall smaak. De snackbars die vandaag bij Brouwerij Martinus strijden om de titel behoren tot de top.

In de vorige tests van de HanzeMag komen Friet van Piet, Kwalitaria Jolie, De Paardeschuur, Cafetaria Koning, Restaria Zuid en Van Genieten (leverancier van onder andere Hoek) als beste naar voren. Friet van Piet, winnaar van de allereerste test, wil dit jaar niet meedoen. De andere vijf snackbars gaan graag de strijd met elkaar aan.

Vakkundige jury

De jury bestaat uit hoofdredacteur van De Smaak van Stad, Saskia Jonker gesterkt door de voorzitter van het Groninger Frituurgenootschap, Angela Prins. Ook de man achter De Bruine Fruitschaal, Jornt Weersing is helemaal uit Leeuwarden naar Grunn gekomen om te jureren.

Naast een redacteur van HanzeMag is Richard Postma een bekend gezicht bij de eierballentest. Hij jureert al sinds het begin van de test en is door de Groninger community uitgeroepen tot eierballenkoning.

Moeilijke beslissing

Tegen een uur of zeven presenteert de jury na een heftig overleg de winnaar. Cafetaria Koning wint. “Ik ben overdonderd”, zegt the man of the hour. De beslissing is niet unaniem. Vier van de vijf juryleden hebben op Koning gestemd en één voor De Paardeschuur.

De publieksprijs gaat naar Kwalitaria Jolie. Het is niet de eerste keer dat Jolie wint. De kwalitaria maakt volgens de HanzeMag de beste eierbal van 2016. Vreemd, want we krijgen in de keuken te horen dat Restaria Zuid dezelfde eierballen heeft als Jolie. Toch smaken ze volgens de jury compleet anders. “Onmogelijk”, klinkt het uit de keuken.

Eierballenfestival

De Grote Groninger Eierballentest 2017 is een groot succes. Zo blijkt uit de reacties van het publiek, dat tevreden naar huis waggelt na de nodige speciaal biertjes en eierballen. Saskia Jonker zwaait ze voldaan uit.

“Dit is nog maar het begin”, zegt ze. “Met De Smaak van Stad zijn we druk bezig met het opzetten van een waar Groninger Eierballenfestival. Het staat in de voorjaar van 2018 gepland. Het is de bedoeling dat meerdere snackbars en ook restaurants meedoen.” Wij zijn benieuwd en hebben er nu al zin in, Saskia!

Foto’s: De Smaak van Stad

Ga het gesprek aan ( comments)