Cafetaria’s RUG sinds een paar weken: te duur en te kleine porties

Sinds een aantal weken doet Beijk Catering het voedsel en drinken in alle RUG-cafetaria’s. Dat lijkt tot nu toe niet heul goed te bevallen. Er is zelfs een petitie gestart tegen de hoge prijzen en kleine porties.

Eerst maar een rondje doen bij het Academiegebouw. Eem vragen of men echt zo ontevreden is met de ‘nieuwe’ cafetaria’s van de RUG. “Prima, niks te klagen”, zegt een student. “Maar ben er al een aantal maanden niet geweest.” En zo zijn er meerderen die refereren aan de voormalige cafetaria’s, uit de goede oude tijd, toen de RUG zelf alles nog verzorgde. Dat was dikke prima, als we de verhalen mogen geloven.

Maar zodra we mensen vragen naar de huidige situatie, overheerst het negatieve. “Ik denk dat de nieuwe cateraar vooral goed is voor de eettentjes in de buurt, niet voor de eigen cafetaria’s van de RUG zelf”, zegt een medewerker van de universiteit. “Zelf heb ik nog niet gegeten bij Chef Special, maar veel collega’s die ik erover gehoord heb, zijn er niet over te spreken.”

De beste man bedoelt natuurlijk Chef Serveert, de nieuwe cafetaria’s waarin Beijk Catering haar eten verkoopt. Chef Special is zo’n typisch DWDD-bandje dat niks te maken heeft met de RUG of voedsel.

Hoe dan ook, er is iets te klagen, want ook de Facebookpagina van RUG Food & Drinks staat vol met commentaar en klachten. Vooral van de afgelopen twee weken.

Online petities

Maar hoe slecht het nou echt gesteld is met de cafetaria’s, is lastig te zeggen. Subjectief ook. Het is in ieder geval reden voor een online actie. Lower RUG Caferaria Prices, Improve the Quality, kopt de petitie die rondgaat op diverse Facebook-pagina’s. Een initiatief van studente Gabriella Dobos, lezen we in de UK.

Belangrijkste klachten: te duur, te weinig, slechte kwaliteit en geen korting voor het gebruik van eigen bakjes. Dat laatste was vooral heel milieuvriendelijk, maar ook chill dat het scheelde in de portemonnee. Helaas, dat is niet meer. Deze en andere klachten lijken overigens veel studenten aan te spreken, want de petitie is al bijna duizend keer ondertekend.

Dan even over het water, daar lijkt ook grote ontevredenheid over te bestaan. Nou ja, de prijs ervan. Die was eerst 0 euro, terwijl je nu vijftig cent betaalt voor een kopje warme H2O. Voor dit probleem is er zelfs een aparte petitie in het leven geroepen. Dus, ontevreden? Tekenen, tekenen en nog eens tekenen, die petities. Kunnen onze ouders die in 1983 het Malieveld stonden te protesteren nog een puntje aan zuigen.

Meer beker voor je geld

Ach, je kunt er om lachen, een paar cent meer of minder. Of om grinniken, zo’n koffiebeker die nét iets kleiner is dan een paar weken terug, maar change is gonna come. Dankzij de ontevredenheid en mensen die hun stem laten horen.

“Vanaf deze week zitten er daarom ook broodjes in het assortiment die qua prijs tussen het goedkope basisaanbod en het duurdere luxeaanbod in zitten, maar ‘wel met luxe beleg zoals brie of filet americain’”, zegt Jaap Rademaker van Food & Drinks tegen de UK.

En ook de cappuccinobekers worden groter. “Omdat in de beleving van de klanten een kleinere beker toch gelijkstaat aan minder inhoud”, aldus Rademaker. Meer beker voor je geld, lekker hoor. Het hele bericht over cafetariagate van de UK lees je trouwens hier. Daarin staan ook de aanpassingen die er komen naar aanleiding van alle tumult.

Hier nogmaals een link naar de petitie over de prijzen en de grootte van de porties. En hier voor gratis heet water in de UB.

Wat is jouw ervaring met de cafetaria’s van de RUG? Laat het weten in de comments op Facebook.

Psst, hier meer afleiding: