Call 4 Freedom-demonstratie valt tegen in Stad. Net zoals in de rest van Nederland: “Totale afgang”

Een van de grootste Nederlandse demonstraties ooit tegen het coronabeleid vindt vandaag plaats in twaalf steden. Ook in Stad. Eindelijk zou Nederland worden wakker geschud door het verzet. Maar daar krijgt u allicht weinig van mee. Dat komt omdat de opkomst veel lager is dan het volk had verwacht.

De datum is niet toevallig gekozen. Het is vandaag D-day. Precies 77 jaar geleden veroverden de geallieerden de Franse stranden met een bloederige strijd, het begin van de bevrijding van West-Europa. Volgens Call 4 Freedom staan de vrijheden waar toen voor is gevochten onder druk. “Is de strijd door de geallieerden voor niks geweest? Wat willen wij? Liefde, vrijheid, democratie!”, staat bovenaan de Facebookpagina van de organisatie. De introductie-tekst wordt afgesloten met: “Wij, het volk, de 99%, pikken de leugens niet langer. Laat je stem horen.”

Grunn, de gekste

In Groningen verzamelen zich tegen 13:00 uur enkele tientallen mensen op de Ossenmarkt. Het plein is het beginpunt van de demonstratie-optocht die door Binnenstad-noord, Korrewegwijk, Indische Buurt, De Hoogte en Noorderplantsoen(buurt) loopt. Aansluitend gaat het bonte gezelschap koffiedrinken in het Noorderplantsoen.

Screenshot uit de stream van Karin Zwijgrecht

In de miezer staan mensen met gele paraplu’s, Nederlandse vlaggen op de kop en een verdwaald geel hesje. Uiteraard is er ook een veteraan in legerkledij. Net echt. Voor de sfeer galmt uit een campingspeaker een vleugje hiphop. Even later wordt die overstemt door een dikkere installatie met opzwepende muziek. En een enkeling is aan het dansen. Het oogt gezellig, maar de opkomst valt Karin Zwijgrecht, een Groningse die vele demonstraties streamt, tegen. “Waarschijnlijk komt dat door de miezerregen.”

Weinig animo

Het is niet de eerste demonstratie tegen het coronabeleid in Stad die in het water valt, en dat komt niet altijd door de regen. De afgelopen maanden zijn meerdere ‘grote’ demonstraties aangekondigd bij de gemeente, zowel in het centrum als op de Drafbaan. Vaak werd enkele dagen voor aanvang de stekker eruit getrokken.

Dat werd gedaan omdat er te weinig animo was. De keren dat de demonstraties wel doorgingen was er zo weinig toeloop dat ze amper aandacht kregen. Dat is een hard gelag voor de strijders en demo-organisatoren in Groningen. Ze worden er bijkans een beetje naar, stil en depri van. Al meer dan een jaar prediken ze angst over de plandemie, het vaccin en de ingenomen vrijheid die we voor altijd kwijt zijn.

Moeilijke tijden

En dan ineens gaan de cijfers snel achteruit. Blijkt vaccineren de oplossing te zijn zonder dat miljoenen mensen binnen 24 uur sterven. Worden in hoog tempo vrijheden weer vrijgegeven. En komt maar 0,024 procent van het volk in Stad af op de grootste demonstratie ooit tegen het coronabeleid, waar volgens de organisatie, de stem van ’99 procent van de mensen’ is te horen.

Dan zijn de druiven zuur. Des temeer omdat overal de opkomst tegenvalt. Op social media wordt volop geklaagd over de demonstaties in andere steden zoals Utrecht en Rotterdam. Zo pent Hans in de Call 4 Freedom-Telegramgroep met 841 leden: “Utrecht totale afgang. We zíjn met 40 mensjes.”

Psst, hier meer afleiding: