Catcalls Grunn maakt straat-intimidatie zichtbaar met choquerende teksten

“Gewoon hoi terugzeggen, hoer!”, staat in felle kleuren gekrijt op de stoep van de Oude Boteringestraat. In de Poele staat “Ik wil gewoon even aan je billen zitten” op de klinkers. Ook op andere plekken in de binnenstad verschijnen seksistische opmerkingen en beschrijvingen van nare handelingen. De boodschap wordt steevast afgesloten met: “#Stopstreetharassment @CatcallsofGrunn”.

Roos de Boer is de maker van de confronterende ‘kattenfluitjes’. “Ik luisterde deze zomer naar de podcast Damn Honey over straat-intimidaties en dat een meisje Catcalls Amsterdam had opgezet. De Amsterdamse verzamelt meldingen over seksuele opmerkingen en schrijft die op de plek waar het gebeurde.” Vrij snel na de podcast weet Roos: dit ga ik in Grunn doen. “Ik wilde altijd al iets activistisch met mijn feminisme doen. Maar het is lastig om iets te bedenken, dus heb ik dit bestaande format omarmd.”

Waardering

Het idee – dat groot is geworden in New York, overgewaaid is naar het Oude Continent en nu terechtgekomen in de beloofde wereld: Groningen – is vrij simpel. Roos verzamelt via Instagram meldingen van streetharassment, pakt stoepkrijt en trekt met een vriend naar de plaats delict. Daar pent ze in opperste concentratie het ‘kattenfluitje’ op de stoep. Dat is best eng om te doen. Uit de comfortzone en mensen kunnen gek reageren. “Er is nog nooit iets vervelends gebeurt, maar ik voel me toch kwetsbaar.”

Daarom neemt ze ook altijd iemand mee. “Al is het om te voorkomen dat andere mensen over me struikelen”, lacht Roos. Maar de vriend heeft nog nooit in actie moeten komen om boze mensen bij Roos weg te houden. “Voorbijgangers kijken vaak wel verwonderd naar wat ik aan het krijten ben. En omdat ik vaak geconcentreerd ben om geen spelfouten te maken, moet mijn kompaan vaak uitleggen wat ik aan het doen ben. De meeste mensen kunnen het gelukkig wel waarderen, ook al is het choquerend.”

Artikel gaat verder onder de Insta-post

https://www.instagram.com/p/B1wYni0iRas/

Dik twintig ‘kattenfuitjes’

Sinds de oprichting van de pagina heeft Roos dik twintig catcalls achtergelaten op de Groninger straten. Veel zijn in het centrum, maar de Groningse is erachter gekomen dat straat-intimidatie niet gebonden is aan specifieke plekken of tijden. “Ik dacht dat het vooral een probleem van de nacht en in uitgaansstraten was”, biecht Roos op. “Maar het gebeurt overal, op klaarlichte dag en in het holst van de nacht.” Los van de spot van de melding, loopt het ook qua wat er gebeurd is behoorlijk uiteen.

“Veel meldingen gaan over ongepaste opmerkingen”, vertelt Roos. “Maar er zitten ook halve aanrandingen tussen. En laatst vertelde een vrouw dat ze gestalkt werd op de fiets. Er kwam iemand naast haar fietsen en die vertelde dat hij graag seks met haar wilde. Zij gaf aan de ze niet wilde, maar hij bleef naast haar fietsen en aandringen met opmerkingen als ‘ik heb condooms bij me’ en ‘ik zal je beffen.’ Dit is een catbell die me enorm bij is gebleven.” Maar het is niet het enige kattenfluitje dat indruk maakt op Roos.

“Ze barstte in huilen uit”

“In het begin kreeg een catcall van vrouw die ’s avonds nabij de rotonde tussen het Hoendiep en de A-weg liep. Ze werd in het donker toegesnauwd door een man die zei: ‘Ik ga je kapotneuken.’ Daar werd ze zo bang van dat ze thuis in huilen is uitgebarsten. Zulke ervaringen grijpen me erg aan.” Door alle binnenkomende meldingen is Roos regelmatig ook meer dan een activistische feminist. “Soms heb ik hele lange gesprekken met de vrouwen die de melding doen. Ze moeten kennelijk ook hun ei eem kwijt.”

Dankzij alle meldingen en gesprekken die Roos sinds Catcall heeft, komt ze er steeds meer achter dat straatintimidatie echt een groot probleem is. Roos: “De omvang wordt voor mij dankzij Catcalls steeds meer zichtbaar en ik schrik er enorm van hoeveel vrouwen, maar ook mannen, hiermee te maken krijgen. Dat is best ontluisterend, maar tegelijk een goede stimulans om door te gaan.” Wat daarbij ook helpt is de snel groeiende populariteit van Catcalls of Grunn en de vele positieve reacties die Roos krijgt.

Artikel gaat verder onder de Insta-post

https://www.instagram.com/p/B2e04w7Ir9a/

Catcalls-evenementen

In twee maanden tijd hebben zeshonderd volgers de pagina gevonden. Dat is knap voor zo’n korte periode. Maar er zit nog meer in het vat. Dus spreekt dit onderwerp en Roos haar activisme je aan? Volg dan @CatcalssofGrunn op Insta. Heb je zelf iets naars meegemaakt op straat? Stuur Roos dan een DM op Insta en ze gaat ermee aan de slag. Opdat mensen stilstaan bij wat er allemaal zogenaamd klakkeloos en onschuldig wordt geroepen en gedaan. Een kleine opmerking kan een grote impact hebben.

Uiteindelijk wil Roos, naast het verzamelen van de catcalls en die verspreiden door de stad, ook evenementen opzetten. “Er zit een overkoepelende organisatie achter. We staan met alle Catcalls-Insta’s via Whatsapp met elkaar in contact en er worden ook regelmatig evenementen opgezet. Dan komen op één plek heel veel mensen bij elkaar om hun catcalls op de stoep te krijten. Dat is al twee keer in New York en een keer in Londen georganiseerd. Misschien komt dat ook een keertje in Stad.”

Klikkerdeklik hier voor Catcalls of Grunn op Insta.

Psst, hier meer afleiding: