Uitspraak Chery niet slim, maar commotie overdreven – column

“Kankerlijers,” zou Tjaronn Chery hebben gezegd tegen supporters van FC Groningen. Het gevoelige woord floepte zijn mond uit toen de spelers van FC Groningen na de blamage uit tegen Feyenoord (kansloze 0-4) werden opgewacht door een twintigtal Groningensupporters.

Een rel is geboren. Op (sociale) media en bijvoorbeeld op het supportersforum van FC Groningen wordt Chery afgemaakt. Men eist dat de leiding van FC Groningen stappen onderneemt tegen de nummer tien en roept op tot massale fluitconcerten. Het is hypocrisie ten top.

Niet slim

“Kankerlijers,” roepen naar je eigen supporters is niet slim natuurlijk. Het is zelfs ongelooflijk dom en een berisping van Nijland is een passende straf. De verbolgenheid en ophef onder supporters is echter enorm overdreven. Diezelfde Chery krijgt namelijk zijn eerste wedstrijden voor Groningen, door diezelfde supporters, van alles naar zijn hoofd geslingerd.

Chery is in de beginperiode volgens velen op Noord een ‘klootzak’, een ‘luie Jood’, en ook het scheldwoord ‘kankerlijer’ rolt regelmatig van de tribunes. Chery zelf blijft er ijskoud onder en laat zijn voeten spreken. Zijn prestaties op het veld snoeren de monden van de roeptoeters op de tribune.

Chery maakt het verschil

We zijn een jaar verder. Waarin Chery heeft bewezen dat hij de creatiefste en misschien wel de belangrijkste en beste voetballer van FC Groningen is. Dit FC Groningen zonder Chery is degradatiemateriaal.

Het voetbal van FC Groningen herbergt op het moment weinig plezier. Een glimlach is amper te zien. Het niveau gaat per wedstrijd achteruit. Chery is de enige met gogme, techniek en voetbalslimheid in de selectie met verder louter noeste arbeiders. Het kan niet anders dan dat Chery voelt dat zijn niveau naar beneden wordt getrokken door het niveau van de selectie.

Chery

Eer van de sportman

En dat vreet aan hem. Dat vreet aan de sportman, die weet dat hij beter kan. Net zoals kansloos met 4-0 op de kloten krijgen in Rotterdam vreet aan het geweten van een eervolle voetballer. Dan kom je na een lange busrit terug in Groningen en dan staan er twintig gastjes je op te wachten.

Ze eisen een gesprek. Excuses en meer van dat. Ze staan er dreigend bij met capuchons op om vooral niet te herkenbaar te zijn. Volgens de overlevering zijn er een paar spelers die het gesprek aan gaan. De rest vlucht naar binnen. In zo’n gesprek willen supporters alleen maar horen wat hun zint. Dat ze gelijk hebben. Bij voorbaat kansloos voor de eerlijke voetballer.

Niet naar de mond praten

Wat je vaak ziet is dat spelers supporters op zo’n moment naar de mond praten. Om maar geliefd te worden, om fluitconcerten te voorkomen. Misschien begrijpen ze de onvrede wel, maar geen enkele speler staat daar laat in de avond omdat hij er zin in heeft. Chery is tenminste zo eerlijk om dat duidelijk te maken.

Dat zegt hij op een uiterst ongelukkige manier. Absoluut niet slim en dat valt ook niet goed te praten. Maar de verbolgenheid waarmee een deel van de supporters reageren is stuitend. Zeker als je hoort wat er tijdens een gemiddelde wedstrijd op Noord allemaal wordt geroepen richting eigen spelers.

FC zonder Chery is als Stad zonder studenten

Laat het gezonde verstand zegevieren, vooral omdat Chery de enige smaakmaker is in een verder armetierige selectie. Wat gebeurt er als de rasvoetballer massaal wordt uitgefloten de komende thuiswedstrijden. Gooit hij dan zijn kont in de krib, forceert hij dan een vertrek in de winter?

FC Groningen zonder Chery is als Groningen zonder studenten. Dan blijft er een suf provinciestadje over, ondanks dat studenten en Stadjers niet altijd in goede harmonie leven. Het besef is er dat beide kampen elkaar nodig hebben om Groningen te laten bruisen. Zo heeft FC Groningen Chery keihard nodig om nog iets van voetbal op de mat te leggen.

Update: bewuste uitspraak niet uitgesproken?

Sikkom heeft bij FC Groningen een interviewaanvraag neergelegd om met Chery om tafel te gaan. Dat verzoek wordt niet gehonoreerd. Wel laat Richard van Elsacker, perschef van FC Groningen, het volgende per email weten: Chery laat weten absoluut dergelijke uitspraken NIET te hebben gedaan.”

Door: Willem Groeneveld

Chery 3

Psst, hier meer afleiding: