Chinese mondkapjes en ander materiaal naar Groningse hulpverleners

De vriendschappelijke banden die de provincie Groningen onderhoudt met de Chinese provincie Hunan (67 miljoen inwoners) leveren het UMCG en Groningse huisartsen duizenden mondkapjes op.

Commissaris van de Koning René Paas schrijft in een bericht op LinkedIn: “Het schaalverschil tussen zijn provincie Groningen en Hunan (meer inwoners dan het Verenigd Koninkrijk) is enorm.” En ook politiek-bestuurlijk zijn er zoveel verschillen, dat Paas het amper over zijn lippen krijgt om Xu Dazhe, gouverneur van Hunan, een ‘collega’ te noemen.

Friends will be friends

Maar toch, Groningen en de zuidelijke Chinese provincie hebben een vriendenband. En zodoende schreef Paas eerder deze maand een brief aan Xu Dazhe, als hart onder de riem in deze zware tijden.

Hunan was een van de eerste provincies waar het coronavirus Covid-19 opdook en hard toesloeg. Dankzij extreme maatregelen lijkt het erop dat de autoriteiten er in zijn geslaagd in elk geval de eerste golf van het virus te hebben laten uitdoven.

Brief vol Chinese wijsheden

Inmiddels ligt het zwaartepunt van de coronacrisis in Europa. En zo ontving Paas de afgelopen week een zelfde soort brief van Xu Dazhe. Met daarin hoopvolle Chinese wijsheden als ‘menselijkheid schijnt door de donkere wolk van de pandemie’.

Maar ook met de mededeling dat Hunan Groningen wil helpen in de vorm van materiaal. In berichten naar hun Groningse evenknieën hebben Hunanse ambtenaren inmiddels de levering van duizenden mondkapjes toegezegd.

Meer medisch materiaal incoming

En na contact hierover met het Crisisteam Huisartsen Groningen lijkt het erop dat de Chinese vrienden ook maskers, schorten en desinfecteermiddelen gaan leveren, want daar is minstens evenveel behoefte aan.

Die gaan dan uiteindelijk naar de Groningse huisartsen en ook naar het UMCG. Al het materiaal moet nog wel eerst gecontroleerd worden op de Nederlandse standaarden, laat de provincie Groningen weten.

“I wish you all the best and good health!”, besluit Xu Dazhe zijn brief aan Paas. “Hope that the friendship between Hunan and Groningen can be even closer!”