Chordify – revolutionaire muziektechnologie uut Grunn

Wist je dat je gewoon met videoclips van je favoriete band kunt meespelen? Via Chordify kun je video’s van YouTube, tracks van Soundcloud en Deezer, of gewoon songs uit je privécollectie inladen. De applicatie zet de nummers gelijk om in bladmuziek. Gitaartje erbij en meespelen maar!  

Kwart voor tien maandagochtend. Ik veeg wat slaap uit mijn ogen. Om me heen zijn studenten druk in de weer met het uitdelen van promotiemateriaal. Het is blijkbaar verkiezingstijd op de Hanzehogeschool. Mooi man, maar het is wat te vroeg voor me om naar campagnepraat te luisteren.

Eye tracking

Mijn bezoek aan  Zernike Campus is van een andere aard. Het Groningse Chordify doet onderzoek naar het kijkgedrag van de consument: eye tracking heet dat. Het bedrijf dat revolutionaire muziektechnologie op het gebied van akkoordenschema’s op de markt heeft gebracht, nodigt me uit om mee te doen.

Het doel van de test is er achter komen hoe een consument naar het programma kijkt. Een apparaatje meet de beweging van je ogen. Zo kan de applicatie gebruiksvriendelijker gemaakt worden door te observeren hoe een gebruiker met Chordify omgaat.

Zodoende sta ik met mijn gitaar op de rug te wachten tot Ilse Niessen me ophaalt. “Kom verder. Leuk dat je meedoet met het onderzoek. Ben je hier weleens eerder geweest?” Ik knik van ‘ja’ en volg de online marketeer van Chordify door het doolhof genaamd Van DoorenVeste.

Volg de rode stip

Na een kort voorstel rondje neem ik plaats in een klein kantoortje. “Kijk hier maar in”, zegt Nasra Yonis die het onderzoek afneemt. Op het scherm zie ik een zwart vlak met één stipje. Het stipje beweegt als ik met mijn hoofd schud en verdwijnt als ik mijn rechteroog dicht doe.

“Dat moet dus anders”, zegt Nasra. “Doe je stoel maar even omhoog. Nee, niet zo. Je moet er wel op blijven zitten.” Ik lach wat om mijn eigen onhandigheid, terwijl ik mijn zitplek in hoogte aanpas. Wanneer heb ik mijn gitaar eigenlijk nodig? “Dat komt straks. Nu eerst even de rode stip volgen.”

De wat?! Op het scherm komt een rood rondje. Langzaam gaat de stip van de ene kant van het beeldscherm naar de andere. “Blijf het volgen.” Ja, doe ik al. “Heel goed. De linkerzijde heeft ie nog niet gepakt. Kijk nog eens. Ja, zo is het goed.”

Dead Flowers

Nadat het apparaat goed op mijn ogen is afgesteld, mag ik eindelijk mijn gitaar erbij pakken. “Zoek het nummer Dead Flowers van The Rolling Stones maar even op.” Terwijl ik de track zoek in het systeem, ga ik in het register van mijn brein na welk nummer dit precies is.


Het akkoordenschema verschijnt in beeld. Mijn interne muziekbank says no. Gelukkig bestaat de song uit slechts drie akkoorden. Oooh, no worries. Ik pingel wat onhandig mee op mijn ontstemde gitaar. Zouden ze het doorhebben? Vast wel.

Chordify

“Kun je een profiel aanmaken”, vraagt Ilse nadat ik mijn gitaar heb weggelegd. Ja, tuurlijk! “We gaan even met de applicatie aan de slag.” De meer ik bezig ben met Chordify, des te meer ik me besef dat dit vrij revolutionaire technologie is op het gebied van muziek leren, eigen maken en begrijpen.

Ik kan al mijn favoriete nummers in de app vinden. Eenmaal aangeklikt verschijnen de akkoorden in beeld. Alles wordt omgezet in bladmuziek. Simpel, effectief en vooral super chill om mee te spelen. Daarnaast kan ik de akkoordenschema’s aanpassen als blijkt dat iets niet klopt. Printen? Geen probleem.

Wat misschien het vetste is, dat ik de tracks in midi kan transponeren. Tracks hoe?! Midi wat wat?! Ja, dat is dus allemaal fancy taalgebruik voor een piano die je de akkoorden voorspeelt. Die kun je dus downloaden, luisteren en meespelen.

Old school vs. the future

We ronden het onderzoek af. Ik kan op weg naar kantoor de herinneringen niet uit m’n hoofd halen van al die uren die ik printend in de bieb heb doorgebracht. Allemaal akkoordenschema’s uit boeken plukkend en op zoek naar die ene song.

Conclusie: ik ben te oud. Of… Chordify is te laat uitgevonden. Ja, laten we het op dat laatste houden. De van origine Groningse startup uit 2013 met vestigingen in Stad en Utrecht en met medewerkers in Austin (USA) en San Fransisco (USA) had gewoon veel eerder het daglicht moeten zien. Dan was ik wellicht een volwaardige rockster geweest. Toch tof dat the future of rock ’n roll  uut Stad komt!

Ga het gesprek aan ( comments)