Clean Air: “Rookverbod voor festivals” – Groningse organisaties: “Niet te doen”

festivals rookverbod

Festivals mogen alleen nog maar een vergunning van de gemeente krijgen als ze rookvrij zijn, vindt Clean Air Nederland. De stichting stond ook aan de wieg van het rookverbod in horeca en het opheffen van rokersruimtes.

Volgens Tom Voeten, directeur van Clean Air, is het noodzakelijk om roken op festivals aan te pakken. Tegen BNR vertelt hij: “Er wordt nog steeds veel gerookt tijdens het uitgaan, daar vallen festivals ook onder. Wil je echt werk maken van de rookvrije generatie, dan moet je daar wat mee doen.”

Waarom rookverbod

Dat festivals vooral in de buitenlucht zijn, waardoor personeel niet in rokersruimtes hoeven te komen, is volgens Tom geen argument. “Als je op een festival bent waar het druk is, daar heb je net zoveel last van iemand die rookt als binnen.” Daarom wil Clean Air een rookverbod voor festivals.

Noorderzon

Dat betekent dus ook geen pijpje meer op KopjeK, geen peukje meer op Kadepop, noch een jointje op Noorderzon. Maar volgens de Groningse organisaties is het rookverbod praktisch onuitvoerbaar. Noorderzon bekijkt wel de mogelijkheden om het roken op de kinderweide terug te dringen.

Reactie Noorderzon en KopjeK

Verder is het volgens Bianca Burema van Noorderzon geen doen. “Wij zijn een gratis toegankelijk festival. Iedereen mag het terrein op. Het is daardoor qua handhaving onuitvoerbaar om het rookverbod te handhaven. Ook Pascal Rakers van KopjeK ziet veel beren op de weg naar het festival.

“Ik denk niet dat we mensen kunnen verplichten niet te roken. Maar het valt me wel op dat er steeds minder geroot wordt op onze evenementen”, constateert de organisator van de bewierookte en beruchte technofeesten in en rond Stad. “Er wordt al veel minder gerookt dan tien jaar geleden.”

Bevrijdingsfestival 2019

Bevrijdingsfestival: “Onuitvoerbaar”

Pascal denkt zelfs dat het een kwestie van tijd is dat de roker raar wordt aangekeken op feesten. “Roken verdwijnt langzaam. Veel jongeren roken al niet meer. Waarom zou je het dan nog verbieden, wat ook voor ons praktisch niet te handhaven is”, vraagt Pascal zich hardop af.

Diederik van der Meijde, directeur van Bevrijdingsfestival Groningen, denkt ook dat handhaving onmogelijk is. “Dit jaar was de Kids Area rookvrij. Dat wilden we zelf, maar dat moest ook omdat het dit jaar voor het eerst bij de kinderboerderij was, en daar is sowieso een rookverbod.”

Sociale controle is de sleutel

Met ‘rookvrije generatie’-borden attendeerde het drukst bezochte festival van het Noorden bezoekers op het rookverbod. Maar er werd niet actief gehandhaafd. “We hebben ook geen middelen om te handhaven. Zo mogen we ze niet beboeten. We kunnen alleen het gesprek aangaan.”

De Likt Kadepop rookverbod

Maar daar moet wel tijd voor zijn en met honderdduizend bezoekers is dat er vaak niet. Daarom vindt Diederik dat het vooral uit de bezoekers zelf moet komen. “Het zou fijn zijn als er een vorm van sociale controle is. Dat met elkaar erop wijst dat roken bij kinderen niet goed is.”

Kadepop voorziet ook problemen

Diederik vindt het wel goed dat de discussie wordt aangegaan. En hij verwacht dat over twintig jaar er amper meer gerookt wordt op festivals. Alleen nu opleggen leidt tot veel gedoe. “Als festival wil je daar helemaal niet mee bezig zijn. Moet je weer extra beveiligers inhuren en zo.”

Ook Jurian Zijlstra van Kadepop ziet het verbod niet makkelijk van de grond komen. “Roken is slecht en ik rook zelf niet, maar ik ben een liberaal en word een beetje naar van de betuttelende houding. Het lijkt me ook onuitvoerbaar.” Tegelijk zet de vraag Jurian wel aan het denken.

Grote Markt Gronings Ontzet
WK op groot scherm ook rookvrij?

Rookverbod, wat vind jij?

“Misschien is het wel een idee om de zones van Kadepop, waar veel kinderen zijn, rookvrij te maken. Maar verder lijkt een algeheel rookverbod voor Kadepop me erg lastig te handhaven.” Als ervaren festivalgangers sluiten we ons aan bij de lezing van Groningse feestorganisaties.

Roken indammen is prima. Scholen, sportvelden en ziekenhuizen rookvrij maken is logisch. Maar het rookverbod handhaven op een festival waar (tien)duizenden mensen op afkomen gaat gierend veel geld kosten. Terwijl heel veel organisaties al elk dubbeltje moeten omdraaien.

Wat vinden jullie van de plannen? Laat het weten in de comments.


Psst, hier meer afleiding: