Code oranje: noodweer raast door Stad

Groene ravage door noodweer bij ’t Jaagpad

Het KNMI heeft code oranje afgegeven voor de storm die nu door Stad raast. Code oranje, wat is dat nou weer? Klinkt allemaal wat abstract. Om het zelf aan den lijve te ondervinden, nemen we een kijkje op een bekende fietsroute: Zernike campus – Noorderplantsoen. 

Code oranje, allemaal leuk en aardig, maar wanneer je eenmaal middenin een hoosbui staat en de wind je alle kanten op blaast, dan weet je het pas te waarderen. Ons fietstochtje vanaf de campus op Zernike tot aan het Noorderplantsoen is genoeg om te beseffen dat we liever niet willen weten wat code rood betekent.

Storm in Stad: code oranje

Takken en bladeren vliegen van de bomen. Heftige windstoten doen ons manoeuvreren door een gordijn van water. Nait best, mien jong! We denken slim te zijn en via ’t Jaagpad de campus van Zernike te verlaten. Helaas, de open route biedt nul komma nu beschutting.

Kerklaan

Het stormt en dat blijft even zo. Vooral de wind. Het KNMI kondigt code oranje af wanneer zware windstoten mogelijk voor gevaar zorgen. Er is dan een risico op omvallende bomen of afvallende takken. Onze vrienden van Dagblad van het Noorden volgen de eerste herfststorm op de voet.

Ravage

De eerste herfststorm is niet mals. Onderweg zien we de eerste tekenen van ravage al. Takken zijn van bomen gerukt. En dan hebben we het over echte takken en niet takjes. Zo ligt aan het begin van de Kerklaan bijna een gecastreerde boom op de stoep. Oké, dat is wel een beetje overdreven, maar toch.

Dikke tak op paadje Noorderplantsoen

In het Noorderplantsoen zien we ook wat het windgeweld als gevolg heeft, wanneer we via een van de paadjes fietsen. Een dikke tak met groen verspert de weg. Even aan de kant zetten dat ding.

Een man, die zijn hondje uitlaat, helpt ons. Bedankt, hè! “Geen probleem! Snel naar binnen gaan en even uitzitten.” Wat een goed idee. Gaan wij ook doen.

 

Heb je beelden van de storm? Deel ze in de comments!

Ga het gesprek aan ( comments)