College Tour met Lubach trekt maar 600 mensen – waarom dan naar Amsterdam?

Lubach College Tour

College Tour moest van Groningen naar Amsterdam. Er hadden zich wel 800 mensen aangemeld voor de opnames met Arjen Lubach. Dat past niet in 050. Oosterpoort had al wat en Martiniplaza ook. Dan houdt het wel op met de grote zalen hier en is verkassen naar Amsterdam de enige oplossing.

Dit is de lezing van NTR, de makers van College Tour. Die uitleg is een beetje dubieus, want binnen tien minuten bellen hebben wij zeker vier zalen in Groningen gevonden, waar met gemak 800 man inpassen en die ook nog eens heel geschikt zijn voor opnames. Bijvoorbeeld de Nieuwe Kerk. Passen 800 mensen in. En als der Aa-Kerk geschikt is, waar in eerste instantie de opnames zouden zijn, dan is de Nieuwe Kerk dat ook.

Narrig

Maar de redactie van College Tour heeft niet verder gekeken dan de bekende spots in Groningen. Dus rest niets anders dan de Groningse studenten, die zich hadden ingeschreven en verheugd op de opnames, teleurstellen en de hele boudel verhuizen naar de hoofdstad. Dat zorgde voor wat zure gezichten. Helemaal toen na tien minuten diepgravend onderzoek van ons duidelijk werd dat er wel zalen waren, maar dat de NTR dat niet heel goed heeft gecheckt. Ze hebben niet eens gebeld.

Vanmiddag waren de opnames in Amsterdam. Twan Huys opende de aflevering met: “Samen met 600 studenten interview ik Arjen Lubach…” Wat? Geen 800, maar 600? Dan waren er nog veel meer zalen beschikbaar geweest in Groningen. Dan was er helemaal geen noodzaak om het te verplaatsen. Weer maar eem bellen voor wat opheldering met de vrienden van NTR. De vorige keer reageerden ze al wat nukkig op de uitkomsten van ons belrondje, daar wordt dit keer nog een schepje bovenop gegooid.

Niet weer die zeurende Groningers

Het eerste telefoontje gaat naar het 06-nummer dat onder de mail staat die studenten hebben ontvangen waarin werd verteld dat de opnames waren verplaatst. De gast achter het nummer kan niets vertellen. Hij was wel bij de opnames, maar was bezig met andere dingen, heeft niet in de zaal gekeken en heeft derhalve geen idee hoeveel mensen er waren. Dan maar bellen naar de perswoordvoerder. Die heeft ook geen idee, want hij was niet aanwezig en verwijst ons terug naar de redactie van College Tour.

Opnieuw bellen dus met het 06-nummer van de mail. Blijkt een stagiaire te zijn die niet weet of ie wat mag zeggen. Na een beetje aandringen wil hij het nummer geven van de redacteur die er wel wat over kan zeggen. Die begint al met zuchten op het moment dat het duidelijk is dat er weer een Groninger belt voor opheldering. “We hebben deze discussie al uitgebreid gevoerd. Ik heb eigenlijk geen zin om erop terug te komen. Er was in Groningen gewoon geen geschikte zaal. De productiemensen hebben echt alles gecheckt. Punt.”

Is niet zo, weten we zeker. Want genoeg zalen die wel de capaciteit hebben en de mogelijkheden voor een grote tv-productie zijn niet gebeld door NTR. Daarmee geconfronteerd wordt de redacteur narrig. “Ons productieteam heeft alle mogelijkheden in kaart gebracht. Er komt heel veel bij kijken. Niet alleen het aantal plaatsen, ook licht en geluid is belangrijk. Als dat niet goed is, houdt het op.” Klopt, maar als het in der Aa-Kerk kan, dan kan het ook in de Nieuwe Kerk, daar zit niet zoveel verschil tussen, behalve dat er in de Nieuwe Kerk veel meer mensen passen.

Inderdaad maar 600

Beetje gelul dus om te verdoezelen dat ze niet goed hun huiswerk hebben gedaan. De redacteur bevestigt ook nog dat er inderdaad maar 600 mensen waren. “Dan was het aantal mogelijke zalen in Groningen nog veel groter,” meld ik hem daarop. Maar dat is niet eerlijk. Ze hadden gewoon heel veel aanmeldingen en het moest wel naar Amsterdam. En hij is ook wel een beetje klaar met het Calimero-gedrag van de Groningers. “We hebben een paar weken geleden nog opnames gedaan met Feringa in Groningen,” vertelt ie. Ofwel: niet jenken provinciaaltje.

Studenten hier lekker maken met een toffe middag, keutel intrekken omdat er te weinig huiswerk wordt gedaan en met een kutsmoes de verplaatsing vals legitimeren, zo rolt de NTR. En als de opkomst tegenvalt nog steeds niet toegeven dat het makkelijk in Groningen had gekund. In een van de grotere collegezalen van de RUG, in de grootste zaal van Pathé, in de Nieuwe Kerk, in de Suikerfabriek of bijvoorbeeld Congrescentrum Hanze Plaza. Had allemaal gekund.

De opnames waren wel tof

Uiteindelijk zijn er wel een aantal Groningse studenten naar de opnames in Amsterdam geweest. Een van hen melde ons vanmiddag dat er dus maar 600 man waren en dat het dus makkelijk in Groningen had gekund. Maar het belangrijkste: ze hebben wel een leuke en interessante middag gehad. “Lubach vond het zelf ook jammer dat het niet in Groningen was. Hij heeft toch een band met deze stad. Maar de show was tof. Beetje jammer alleen dat ook Twan Huys zei dat er in Groningen geen geschikte zaal was. Jullie hebben gelukkig duidelijk gemaakt dat die er wel was.”

De aflevering van College Tour met Lubach is op 12 mei te zien.

Ga het gesprek aan ( comments)