Column | Alleen maar verliezers. Van de winkelier tot de oprechte demonstrant

De coronademonstratie vanmiddag in Stad verliep vreedzaam. Honderden, misschien wel duizend mensen, maakten met leuzen en spandoeken hun onrust duidelijk over de coronamaatregelen. Hun actie werd helaas gekaapt door een groep kwaadwillende relschoppers.

De teksten die vanmiddag werden gescandeerd tijdens de mars door de binnenstad zijn niet de mijne. Ik zie de wereld anders. Hun bronnen vertrouw ik niet. Het vaccin daarentegen wel. Dat is voer voor debat. Voor hoogoplopende discussies. Vaak op de inhoud, helaas eindigt het ook regelmatig in een portie moddergooien of erger. Daar treden we tegenop op Sikkom. Onze kroeg, onze regels. Niet schelden, niet dreigen, niet mensen vergiftigen met kwaadaardig nepnieuws en geen abjecte vergelijkingen. Breek je die of zinnen die je niet, dan kun je wieberen.

Telegram

Dan kun je elders schreeuwen dat Covid Agenda 2193732028 is. Mag van mij. En als dat zoals vanmiddag gebeurt dan heb je zelfs mijn steun. Want ‘ik verafschuw wat u zegt, maar zal uw recht om het te zeggen met mijn leven¬†verdedigen’. Zolang dat binnen het betamelijke blijft. En in de publieke ruimte in plaats van een pagina waar huisregels gelden. Zoals dat vanmiddag dus in de binnenstad met de demonstratie.

Al dagen wordt die demo in Telegramgroepen omarmt door relschoppers en andere kwaadaardigen. Lui die rondom de avondklok ook al uit waren op hevige onlusten in de stad. Lui die in heimelijke groepen zeggen persoonlijke eigendommen met rust te laten, maar die een paar uur later Greving en Greving plunderen. Ze wilden vanmiddag al los gaan. Maar te veel politie. Te licht. Te veel mensen die in goede harmonie wilden demonsteren.

Adrenaline giert nog door Stad

Dat lukte dus niet. Maar vanavond grepen ze hun kans. En hoe. De adrenaline giert nog door Stad. Puin wordt geruimd. De schade gemeten. En her en der vloeit vast een traan. Kan niet anders als je winkel voorbij ziet komen op social media terwijl die geplunderd wordt.

Zo veel verliezers. De relmeeloper van 15 die morgen aan moeke kan uitleggen waarom zijn arm op twee plekken is gebroken. De winkelier die brokstukken ruimt. De binnenstadbewoner die met afschuw en angst alles gade sloeg. De agent die werd bekogeld. En ook de oprechte demonstrant die vanmiddag de mars liep.

Want hun vredelievende protest is gekaapt door relschoppers. Hun oprechte zorgen worden verpulverd door het geweld. Hun boodschap ligt nu onder een bult scherven en een plas tranen.

Psst, hier meer afleiding: