Column | De burgemeester is het spoor volledig wijster. Drukke FvD-kerstmarkt gaat door en door en door

In de Drentse plaats Wijster is vandaag de kerstmarkt van de Noordelijke afdelingen van Forum voor Democratie. Dat kan natuurlijk niet in lockdowntijd, maar de burgemeester wil niet ingrijpen en schept daarmee een gevaarlijk precedent.

Ongeveer 1500 kaarten had FvD verkocht voor de kerstmarkt in Wijster. In de loop van de middag kwamen dan ook honderden mensen richting de uithoek om lekker te struinen langs de vele kraampjes. Terwijl heel Nederland, soms tegen de zin en logica in, zich overwegend netjes aan de lockdown houdt, steekt Forum voor Democratie een middelvinger op naar ondernemers (die wel de regels naleven ondanks dat het geld kost), zieken, zorgpersoneel en de vrije nieuwsgaring – pers was niet welkom en het was verboden om met journalisten te praten, heerlijk die democratische inslag..

Gezond verstand bij FvD?

Het lukte de gemeente Midden-Drenthe niet om contact te krijgen met de organisatie. Dus werd via de media door de burgemeester een beroep gedaan op het gezonde verstand van FvD. Dat is nogal een idioot beroep, zoals P.G. Kruger dat goed verwoordt op Twitter: “Als verantwoordelijk bestuurder ‘hopen op gezond verstand’ bij een partij waarvan aanvoerder reptielensamenzweringsverhalen retweet en veroordeeld is wegens Shoah-misbruik. Alles om maar niet op te hoeven treden namens het ‘bonum commune’.”

De hoop bleek dan ook ongegrond. De kerstmarkt ging gewoon door. Totdat de gemeente dreigde met een forse dwangsom. Daarop zei FvD: “Dan is het geen kerstmarkt, maar een demonstratie.” Uhuh, een demo met kaartverkoop. Maar volgens de burgemeester was het kennelijk een plausibel argument, want de demo kreeg toestemming, mits de demonstranten zich aan de maatregelen zouden houden en de kerstmarkt echt zou stoppen.

Artikel gaat verder onder de tweet

Kerstmarkt nog steeds aan

Dat gebeurde uiteraard niet. Wappies gonna wappie. Nog steeds is de kerstmarkt aan en op filmpjes is te zien dat drommen mensen schouder aan schouder langs de kraampjes trekken en glühwein wegtikken. Uit de speakers klinken vrolijke kerstdeuntjes. In plaats van keihard aanpakken, kiest Midden-Drenthe ervoor om het gewoon zo te laten. Terwijl er genoeg reden is om wel in te grijpen. Demonstreren mag, ook en misschien wel juist in de lockdown. Maar dan wel zonder dat de openbare orde of volksgezondheid in het geding komt.

Dus WTF is dit voor precedent? De wet overtreden kan dus blijkbaar, als het maar massaal gebeurt. De volksgezondheid verder onder druk zetten, is oké als je maar brutaal genoeg bent. De wet en maatregelen negeren, kan ook, zolang het door een grote groep gebeurt. Dan dorst de overheid niet in te grijpen. Dan wint de bullebak op het schoolplein van alle andere kinderen. Niet omdat die het beste voorheeft met de anderen, uitblinkt in teamgeest, of het slimste is, maar omdat die de grootste bek heeft en zelfs de leraar bang voor hem is.

Niet ingrijpen

Door niet in te grijpen ondanks de belofte dat wel te doen, wordt de middelvinger gelegitimeerd. Door niet in te grijpen voelen deze mensen zich gesterkt om vaker poep te hebben. Door niet in te grijpen worden de kwaden beloond met een leuk feest terwijl de goeden netjes alleen thuis zitten. Door niet in te grijpen neemt de kleine en egoïstische minderheid de samenleving weer wat verder in gijzeling. Door niet in te grijpen raakt de geest steeds verder uit de fles, terwijl die er al zo ver uit is dat we opnieuw in harde lockdown moeten. Door niet in te grijpen draagt de burgemeester bij aan meer verdeling, frustratie, langere lockdowns, zieken, doden en druk op de zorg.

Psst, hier meer afleiding: