Column | Reacties op regenboogvlag onderstrepen juist het belang van Coming Out Day

Henri schreef vorig jaar en het jaar daarvoor openhartig en dapper over zijn coming out vanwege Coming Out Day. Zijn verhaal komt er in het kort op neer dat uit de kast komen de hel was voor hem. Dat kwam omdat zijn omgeving in Zuid-Oost Drenthe hatelijk en vol spot en hoon reageerde. Uiteindelijk kon Henri niks anders dan vluchten voor zijn familie, voor zijn dorpsgenoten.

In zijn indrukwekkende verhaal, dat helaas het verhaal van zovelen is, legde Henri uit hoe belangrijk het is dat jonge jongens, en dat geldt voor iedereen die worstelt met de geaardheid, veilig uit de kast kunnen komen. Zonder dat ze hoeven te vrezen voor de toorn van hun familie en hoongelach in het dorp. Het relaas van Henri grijpt aan en maakt duidelijk dat de regenboogvlag en Coming Out Day een enorme betekenis hebben voor diegenen die ermee te maken hebben.

Zoveel haat en fobie in het tolerante Nederland

Vanmiddag deelden we de foto van de regenboogvlag die fier aan d’Olle Grieze wappert vanwege Coming Out Day. Daaronder stroomden de reacties binnen op zowel Insta als Facebook. Veel mensen spraken hun steun uit. Maar er was ook een schrikbarend grote groep die onder de artikel losging met mislukte grapjes en regelmatig homofobe teksten. God en de Bijbel werden er zelfs bijgehaald om hel en verdoemenis uit te spreken over de lhbtq-gemeenschap.

Wat al die mensen niet doorhadden in hun pogingen grappig te zijn en het belang van deze dag onderuit te halen, is dat ze juist duidelijk maken dat Coming Out Day broodnodig is. Jongeren gingen los in de comments, maar ook vaders, die heel lief foto’s delen van hun kroost op Facebook. Wat nou als een van die kinderen worstelt met de geaardheid en papa ziet losgaan over homo’s op social media? Dat wordt geen makkelijke coming out.

Steun in plaats quasi grappig scoren over de rug

Dat wordt aanpassen, verstoppen, zichzelf verloochenen, een dubbel leven leiden omdat papa er niet mee kan omgaan en de spot ermee drijft. Humor is belangrijk. Harde grappen zijn vaak de leukste. Een bevolkingsgroep met een grap door de mangel halen moet ook kunnen. Maar een bericht over Coming Out Day is niet een conference waar een cabaretier op het podium staat en waarvan je weet dat harde grappen volgen.

Het is de dag om aandacht te vragen voor de moeilijke struggle waar veel te veel mensen in zitten. Het is de dag om hen te steunen, om te werken aan een veilige omgeving waarin ze zonder zorgen of angst uit de kast kunnen komen.

Voordat we oordelen over andere culturen

Humor is arbitrair. Wat de een leuk vindt, verafschuwt de ander. Dat is het lastige met smaak. Op Coming Out Day onderbroekenlol spuwen over homo’s onder een artikel over Coming Out Day getuigt in ieder geval niet van goede smaak. Integendeel. Het onderstreept dat we in het progressieve en vrije Nederland ook nog een lange weg hebben te gaan voordat iedereen wordt geaccepteerd.

Zolang homo’s, lesbies, transgenders of wie dan ook die niet in het gangbare pulletje past te maken hebben met pesterijen, profileren over hun rug en zelfs geweld omdat ze hand in hand lopen met iemand van hetzelfde geslacht, zijn dagen als vandaag helaas bittere noodzaak.

Psst, hier meer afleiding: