Column van de nachtburgemeester met updates over vele ontwikkelings

Nachtburgemeester Merlijn Poolman

Het was afgelopen week gewoon alweer een jaar geleden dat ik de eer kreeg het ambt van nachtburgemeester in de mooiste stad ter wereld te mogen bekleden. Ook werd mijn nieuwe ‘dag-collega’ Koen Schuiling diezelfde week geïnstalleerd. Dus zodra hij zijn draai een beetje gevonden heeft wordt het hoog tijd om eens een kopje koffie (of liever een vers pilsje) met hem te drinken.  

Want er is veel te bespreken en ik wil dan even goed peilen of hij mijn visie deelt om onze nacht boven alles in ieder geval zo bruisend te houden als ‘ie nu is. Verder wil ik natuurlijk maar al te graag dat hij samen met de Nachtraad en mij naar oplossingen voor huidige problemen gaat kijken. Peter Den Oudsten heeft in zijn laatste maand nog even een goede afsluiter ten faveure van onze nacht gemaakt en afgezanten van alle politieke partijen uitgenodigd om in een sessie met de politie, meldpunt seksueel geweld, een aantal horecaondernemers en de Nachtraad te kijken naar wat er goed gaat, wat er mis gaat en hoe die kennis aan zijn opvolger en de politiek doorgegeven kan worden.

Kloof tussen politiek en de nacht

Want ik merkte die avond dat er een flinke kloof heerst tussen de politiek en de praktijk. Veel raadsleden zijn nog nooit na pakweg 2.00 uur ‘s nachts in de stad geweest en een aantal van hen wist bijvoorbeeld niet wat een ‘urban’ party was. Er ligt vanuit ons dus een grote taak qua informatie voorziening over deze onderwerpen aan hen maar er zijn gelukkig ook goede aanknopingspunten. Ons ‘Nachtstadhuis’-initiatief oogst bijvoorbeeld steeds meer bijval en iedereen is het er over eens dat Groningen qua veiligheid en hoe men zorg voor elkaar draagt landelijk een voorbeeldrol moet vervullen als stad.

De Nachtraad, met wie ik deze zaken nu structureel op poten probeer te zetten, is ondertussen echt op stoom gekomen de laatste maand. Dit werd woensdag onderstreept met twee Nachtraadleden, Misha en Raquel, die de gemeenteraad mochten toespreken met verschillende inzichten over wat er in die nacht allemaal urgent aangepakt moet worden. Raadslid Loesje en ik waren ondertussen in Utrecht om op uitnodiging tijdens het VNPF-congres in een panel te vertellen hoe wij vinden dat aanranding en intimidatie in het uitgaansleven aangepakt en voorkomen moeten worden.

Live muziek en ballonnen

Diezelfde middag kon Matthijs op persoonlijke titel, maar tevens als Nachtraad-lid, in een Sikkom-artikel zijn visie op het ballonnen-beleid in de binnenstad geven. Zijn focus ligt dan ook op veiligheid en wat er speelt in de kroegen en bars in de binnenstad.

Ondertussen houden Mulu en Anastasija zich elk op hun eigen manier bezig met de integratie en acceptatie van minderheidsgroepen in de stad zoals de LGBT-community, internationale studenten en verschillende anderen.  Yorick, Pieter & Jan zetten zich onder andere in voor meer livemuziek in de stad. Zij bepleiten dat dit geen geluidsoverlast is maar juist een al tientallen jaren aanwezig onderdeel van de Groninger nachtcultuur waar rekening mee gehouden dient te worden in plaats van dat het onderdrukt moet worden.  

Halverwege termijn

Marijke en Roos concentreren zich op de PR-uitingen van de Nachtraad en houden zich bezig met zaken in de dance-scene, van house tot bass music en hardcore tot techno. Helena focust zich onder andere op de genres als hiphop, r&b en dancehall.  Als zakelijk functionaris van de Nachtraad is Merel degene die zorgt dat de structuur gewaarborgd blijft en zo proberen we een werkvorm neer te zetten waarmee mijn opvolger in de toekomst ook verder kan, in plaats van alles weer vanaf nul te moeten opbouwen, ongeacht met welke mensen in welke positie die persoon dat wil doen natuurlijk.

Momenteel kijk ik naar de periode van nu tot het komende jaar als mijn termijn afloopt en hoop ik dan een aantal tastbare resultaten te hebben geboekt waar we als Groningers allemaal iets aan hebben. Ook wil ik na die misschien ietwat heftige column vorige maand, waarin ik het probleem van structurele seksuele intimidatie aankaartte, nog even benadrukken dat het hier statistisch op dat vlak niet heel veel erger is dan in een hoop andere plekken van het land. Ondanks het feit dat dit wel een serieus probleem is hebben wij hier nog steeds veruit de mooiste nacht die er is en wil ik dat niet laten overschaduwen door dit serieuze onderwerp of mensen er angst mee aanjagen.

Groningen de koningen ook over de grens

Dat de Groninger nacht ook internationaal een voorbeeldfunctie vervult wordt bijvoorbeeld onderstreept door het feit dat ik dit jaar van Zweden tot China en Bosnië tot Duitsland mocht vertellen aan geïnteresseerde stadsplanners en beleidsbepalers hoe de zaken in Groningen al jaren geregeld zijn en wat zij hiervan als voorbeeld kunnen nemen in hun beleid.

Ik wilde het punt vorige maand echter met name maken omdat wij in Groningen, in tegenstelling tot veel andere steden, er nu wel echt iets aan gaan doen en zodoende vol inzetten op het scheppen van een uitgaansklimaat waarin aanranding en intimidatie nog zo min mogelijk voorkomt. We gaan zorgen dat de daders weten dat ze er echt niet meer mee weg komen, dat mensen in de kroegen en clubs zich nog meer om elkaar bekommeren met als uiteindelijke einddoel dat iedereen op elke locatie lekker onbezorgd kan feesten zoals het hoort.

Volg de nachtraad

Vanaf nu hebben we op www.nachtraad.nl trouwens een website waarop je alle ontwikkelingen hieromtrent kunt volgen en iedereen die input, vragen of opmerkingen heeft kan mij mailen op [email protected] of iemand anders van de Nachtraad als het een onderwerp betreft waar die persoon zich meer in specialiseert. Als het goed is staat alles eind deze maand (voor de officiële presentatie van de Nachtraad op 31 oktober in het Stadhuis om 20:00) online en die avond hebben we tevens het Groninger Nachtdebat waar ik iedereen bij deze van harte voor uitnodig: https://www.facebook.com/events/1707902916008671/

Allemaal ongelooflijk bedankt voor het vertrouwen dat ik het afgelopen jaar heb gekregen van jullie, ik hoop mijzelf op veel vlakken nog te verbeteren dit komende jaar en heb bovenal heel veel zin in wat dit jaar gaat brengen!

Psst, hier meer afleiding: