Column | Wat als de brandweer eerst de schuldvraag oplost en dan past blust bij een uitslaande brand?

Covid-afdeling E3 in het UMCG. Foto: Jaspar Moulijn

De gezondheidszorg staat als een huis in Nederland. Maar nu slaan plotsklaps de vlammen uit het dak, staat de boel op ploffen en zijn de vluchtwegen geblokkeerd waardoor de bewoners acuut gevaar lopen.

Voor het geraamte en de brandveiligheid van het huis is de eigenaar – de overheid – verantwoordelijk. Die laat de brut al jaren verloederen onder het mom van marktwerking. De investeringen in het pand zijn op papier weliswaar gegroeid, maar die zijn niet terechtgekomen in de verzwakte fundamenten en andere vitale plekken die het gebouw dragen. Met als gevolg dat de brand wild en ongeremd om zich heen grijpt en instorting dreigt.

Elke seconde telt

De rol van de lakse bewoners in dit acute rampscenario mag ook niet onderschat worden. Die blokkeren ondanks vele waarschuwingen de vluchtwegen al tijden met rijen fietsen, hopen vuilniszakken en muren aan lege bierkisten Daardoor zitten ze als ratten in de val. Ze kunnen geen kant op terwijl het vuur snel aan kracht wint, de temperatuur oploopt en het zuurstofgehalte in huis gevaarlijk lage waardes bereikt. Elke seconde telt.

Dan kan de brandweer twee dingen doen. Of blussen als een malle en redden wat er te redden valt. Met ladderwagens mensen van bovengelegen etages plukken, met bijlen, zuurstof en hittebestendige pakken naar binnen om overlevenden te zoeken. En pas als het sein brandmeester is gegeven de oorzaak onderzoeken, de eigenaar en bewoners van het pand dwingen om maatregelen te treffen zodat dit in de toekomst voorkomen wordt.

Metafoor

Of de brandweermannen gaan met popcorn en bier in de hand vol leedvermaak schreeuwen dat het allemaal de schuld van de Rutte is. Rustig wachten tot het huis instort, de brand is uitgewoed en de doden geborgen worden. Dat is helaas wat nu de houding is van veel mensen aangaande corona. De ziekenhuizen luiden voor de zoveelste keer noodklok omdat de brut op bezwijken staat, maar in plaats van handelen gaat men minachtend wijzen.

Psst, hier meer afleiding: