Corona: UMCG schaalt zorg af en aantal besmettings in provincie groeit hard

UMCG corona

Het UMCG past de klinische capaciteit aan. Aanleiding is het sterk toenemend aantal Covid-patiënten dat nu in het grootste ziekenhuis van Noord Nederland is opgenomen. De poliklinische zorg en dagbehandelingen gaan onveranderd door, net als de acute operaties.

Het UMCG reserveert twee verpleegafdelingen exclusief voor Covid-zorg. Op de Intensive Care worden achttien van de 44 IC-bedden gereserveerd voor Covid-patiënten. Het totale aantal beschikbare klinische bedden neemt hierdoor af met zeventien procent.

Volgens het ziekenhuis is het uitgangspunt om ernstige gezondheidsschade bij patiënten te voorkomen. Het afschalen heeft ook gevolgen voor de operatiecapaciteit. Medische afdelingen bekijken welke patiënten prioriteit hebben in hun behandeling, binnen de toegewezen capaciteit.

Aantal besmettingen in Stad en Ommeland

Ondertussen loopt het aantal besmettingen in de provincie nog steeds erg hard op, hoewel Stad ietwat lijkt te stagneren. Afgelopen etmaal zijn er 160 nieuwe besmettingen bij gekomen in de provincie, waarvan 93 uit Stad. Eén Midden-Groninger is gister in het ziekenhuis opgenomen vanwege corona. De patiënten die in het UMCG liggen komen voor een groot deel uit de rest van het land.

Psst, hier meer afleiding: