Corona wint weer aan kracht: check hier het aantal besmettings per gemeente

UMCG corona

Het coronavirus laait weer op. Her en der in ons land ontstaan nieuwe brandhaarden. Denk bijvoorbeeld aan Hillegom. Daar heeft een persoon in een kroeg tientallen anderen besmet. Maar ook dichterbij, in Steenwijk, wint het virus snel aan terrein.

Op onderstaande kaart kun je makkelijk het aantal besmettingen per 100.000 inwoners in de afgelopen twee weken per gemeente bekijken. Klik op de gemeenten voor meer informatie.

Kaart met corona per gemeente

De cijfers beslaan de periode van 8 juli tot en met 21 juli. Het RIVM publiceert 1 keer per week nieuwe cijfers. Bron: RIVM.

Bijna 1000 nieuwe gevallen in een week

In de week van 15 juli tot en met 21 juli kwamen er bijna 1000 nieuwe besmettingen bij. Dat is twee keer meer dan een week eerder. Dat komt niet alleen doordat er meer getest wordt. Want het percentage positief geteste mensen steeg ook behoorlijk, van 0,6 % in week 28 (6 t/m 12 juli) naar 1 % in week 29.

Reproductiegetal R

Het reproductiegetal R stond begin deze week op 1,29. Dat betekent dat 100 besmette mensen samen 129 andere mensen besmetten. Als R groter is dan 1 dan wordt de epidemie groter. Als R kleiner is dan 1 dan wordt de epidemie kleiner.