Crazy Plant Lady Tessa heeft een plantenasiel: “Ik adopteer tweedekansplanten”

Crazy Plant Lady Tessa (l) en haar hoekje in Verkoopfabriek Groningen (r)

Ze zeggen wel eens dat wanneer je een plant in leven kan houden je pas aan kinderen moet beginnen. Want je moet planten naast water ook liefde geven. Tenminste, dat was het advies van de bloemist toen ik laatst een nieuwe kamerplant kocht, omdat zijn (of haar?) voorganger het weer eens niet gered had. “Liefde, voor een plant?” Hoofdschuddend liep ik met een nieuw exemplaar naar huis. De oude ging de kliko in. Want toen kende ik Crazy Plant Lady Tessa nog niet.

Een plant in de kliko gooien? De tranen springen bijkans in de ogen van Tessa John-Verheij uit Assen. “Zoals mijn bijnaam al doet vermoeden ben ik gek op planten. Ongeveer vier jaar geleden ontdekte ik dat ik groene vingers heb. Ik vind het geweldig dat je van één plant meerdere planten kan laten groeien. Ik kan enorm genieten van het zien ontwikkelen van een nieuw blad of een klein babyplantje.”

Plant community

Tessa is niet alleen verliefd op planten. Ze is er ook verslaafd aan. Een heftige addictie met tot gevolg een huis waarin ze zo’n 200 exemplaren herbergt: “Trots als ik ben op mijn planten begon ik een Instagrampagina en bedacht ik mijn naam. Door Insta ging een wereld voor mij open. Nooit heb ik geweten hoe groot de online plant community is. Ik ontdekte dat er heel veel planten zijn die je niet of nauwelijks in een tuincentrum of plantenwinkel kan kopen. Mijn interesse was gewekt en het verzamelen begon.”

Zoals ieder huis had ook dat van Tessa grenzen en daarom begon ze haar planten te verkopen bij De Verkoopfabriek in Assen: “Die is mei 2021 naar Groningen verhuisd en ik ben met mijn planten mee gegaan. Inmiddels verkoop ik hier heel veel verschillende planten in leuke tweedehands potten.” Zo liep een hobby op een prettige manier uit de hand. Rijk wordt Tessa er in ieder geval niet van. Alleen al omdat de verdiende euro’s weer in nieuwe bijzondere planten worden gestoken.

Emotionele waarde

Heb je een bijzondere plant? Weggooien is vanaf nu uit den boze. Tessa geeft ze graag een tweede leven. Zo krijgt ze vaak planten binnen met een emotionele waarde. “Bijvoorbeeld van nabestaanden die het niet over hun hart kunnen verkrijgen een plant van een overleden naaste weg te gooien.” Haar werk in de gehandicaptenzorg is vaak stressvol, maar na een dienst komt Tessa weer tot rust bij haar planten. En daar kunnen er niet genoeg van zijn: “Kom maar door. Voor elke plant die je inbrengt mag je een stekje mee naar huis nemen!” Je kan contact met haar opnemen of je plant inleveren bij De Verkoopfabriek aan de Duinkerkenstraat in Stad.

Psst, hier meer afleiding: