Crowdfunding voor grote en illegale rave: “Kom in opstand en kom stampen”

Stampwerk Soundsystems heeft een crowdfunding opgezet voor een illegale rave in coronatijdperk. De organisatie, die veel in Groningen en Leeuwarden actief is, wil voldoende geld binnenhalen om de eventueel dikke boetes te kunnen betalen.

Op Getfunded heeft Stampwerk de crowdfunding aangemaakt, met daarbij deze oproep:

Covis Madness Liberation

Op hun Facebookpagina wordt de funding gedeeld met de woorden: “Time for a kick ass party!” Daar denkt Getfunded echter wat anders over. Eem na publicatie is de brut alweer offline gehaald. Want: “Beste Stampwerk Soundsystem, Onlangs heb je op GetFunded de campagne “Covid Madness liberation” gestart. De campagne is beëindigd omdat het campagnedoel is strijd is met onze voorwaarden en de regels vanuit de Nederlandse overheid m.b.t. Covid19.” Dat vindt Stampwerk dan weer “te triest voor woorden.”

De organisatie staat niet onder de naam ‘Stampwerk Soundsystems’ ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Ook aanverwante entiteiten waar ze feesten mee organiseren hebben geen inschrijving. Althans niet onder de naam waarmee ze opereren. Gelukkig staat Ryan Oliviera als teamlid gemeld op de Facebookpagina van Stampwerk en hij wil prima uitleggen wat de bedoeling is en waarom ze het ondanks corona-tijdperk toch een rave willen organiseren.

Stampwerk rave illegaal

Daarom en hoe dan?

“Mensen hebben behoeftes. Vroeg of laat komt er toch een wel een rave. Daarom zijn we de crowdfunding gestart”, legt Ryan uit. Dat een rave organiseren in deze tijd verboden is, zegt hem niet zoveel. “Onze feesten zijn nagenoeg altijd illegaal.” Verder zegt Ryan dat het geen openbaar evenement wordt. “Het wordt een besloten club voor liefhebbers die niet bang zijn voor een griepje maar wel de collectieve verantwoordelijkheid begrijpen.”

“Dit gaat om mensen die elkaar toch al dagelijks zien”, vergoelijkt Ryan de rave verder. Om zichzelf even later daarop tegen te spreken als gevraagd wordt naar de verwachte toestroom: “De grenzen zijn nog gewoon open, dus zou het weleens druk kunnen worden.” Dus bezoekers komen zelfs uit het buitenland en toch zien ze elkaar dagelijks? Hoe dan?

Niet netjes

De locatie wordt geheim gehouden en slechts gedeeld met een select groepje ravers. “De kunst is dat het een locatie is waar we niemand tot last zijn en we dus pas eventueel laat ontdekt worden.”

Tot slot vraagt Ryan of zijn naam geheim mag blijven. “Ik zou het niet zo netjes vinden als die wordt gepubliceerd, ik doe slechts het geluid, maar wie het wel echt organiseren zeg ik niet.” Nee, een grote en illegale rave met buitenlandse bezoekers organiseren in coronatijd, dat is netjes.

Typisch

En zo wordt het ontvangen in de community (zie onderstaand plaatje) en mede-organisator Hidde van der Molen. Ze zijn trots dat ze op kk-Sikkom staan. En lekker de middelvinger opsteken naar mensen die ziek zijn, nabestaanden, zorgpersoneel, iedereen die wel de afspraken naleeft om opa en oma uit het ziekenhuis te houden en collega-ondernemers die zich wel neerleggen de collectieve verantwoordelijkheid.


Psst, hier meer afleiding: