Daan van der Hoeven wint 31ste editie Groninger Studenten Cabaret Festival

Daan van der Ho Even mag zichzelf de baas der bazen noemen onder de studerende cabaretiers. Van der Hoeven nam vanavond in de Stadsschouwburg de Joker in ontvangst. De jury reikt dit beeldje uit aan de winnaar van het Groninger Studenten Cabaret Festival.

Luuk van der Vaart was de publiekslieveling. Hij mag een foto van het publiek mee naar huis nemen. Volgens de jury heeft Tim Alpherts wel meer in zijn mars. De aanmoedigingsprijs, een spiegel, ging daarom naar hem.

Daan van der Hoeven’s liefde voor Fajah

In een afgeladen Stadsschouwburg opent Van der Hoeven de avond. Zijn grappen zijn intelligent met een duidelijk vleugje Hans Teeuwen. Nee, niet de grofheid. Meer de twist. Vinden wij dan, hè. Het thema Wie ben ik?  speelt een belangrijke rol in zijn show.

Zo vertelt hij over zijn haat voor oppervlakkigheid en nutteloze perfectie. Oftewel Fajah Lourens en haar ochtendroutine: op een lege maag cardio trainen om vervolgen de zwaarste maaltijd van de dag te nuttigen, een havermoutpannenkoek met muesli. “Dan schijt ik aan het einde van de dag zaagsel!”

Hentai koning Tim Alpherts

De Amsterdammer Tim Alpherts  volgt Van der Hoeven op met een show vol van bars en rhymes. Toffe teksten, zeer to the point. Zijn rapskills, tja hoe zeg je dat, wel goed voor een cabaretier. Dat klinkt inderdaad lullig, maar daarom heeft de beste man ook een aanmoedigingsprijs gekregen. ’t Komt wel goud met dat jonkje, zoals we dat in Groningen zeggen.

Zijn meest opvallende grap is de imitatie van hentai typetjes. Je weet wel, getekende porno uit Japan. Alpherts zet de overdreven onzekere mannetjes, met hun teveel aan bewegingen, heel mooi tegenover de stoere alpha typetjes. Zelfs het gegrom komt ons bekend voor. Ja, ook wij kijken hentai.

Diploma voor Netflix

Luuk van der Vaart mag de finale afsluiten met een voorstelling waarvan de zelfspot en frustratie afspat. De  finalist komt op met een rode jerrycan. Gedurende zijn optreden leren we dat hij de studie Theaterwetenschappen heeft afgerond. Of zoals hij het zelf zegt: “Ik speel geen toneel, maar analyseer het. Daarom heb ik een soort van diploma voor Netflix.”

Ook verrast hij ons met allemaal mooie weetjes over schouwburgen en toneelschrijvers. “Kennen jullie Shakespeare? Joost van den Vondel is dat voor Nederland, alleen dan kut.” Hij kijkt het publiek in en pakt zijn rode jerrycan. “Wist je dat 99 procent van de schouwburgen afbrandt? Dit is zowel een feit als een waarschuwing, mocht ik de publieksprijs niet winnen.”

31ste Groninger Studenten Cabaret Festival

Gelukkig blijft het bij vonken op het podium en geen vlammen in de zaal. Na het oordeel van de jury dat “Daan’s programma stevig in elkaar zit met een goede balans tussen sterke grappen, bijdehante
types, interessante zelfreflectie en een gezonde dosis zelfspot.” Verdwijnt iedereen het café in voor de afterparty.

Zo komt aan een goed georganiseerd feestje een eind. En oh ja, Greg Shapiro was een zeer vermakelijke host met zijn Trump-grappen. Het gastoptreden van Johan Goossens deed ons ongemakkelijk giechelen door de intelligente doch smerige seks-grappen. Ach ja, mooi man, dat cabaret. Tot volgend jaar.