Video | Dakloze studenten bezetten Academiegebouw van de RUG: ‘We hebben vier eisen’

Studenten die dakloos zijn door de wooncrisis in Groningen liepen vandaag in protest door Stad. Ze worden gesteund door actiegroep Shelter Our Students (S.O.S.). Zo’n 250 studenten namen deel aan het protest.

De protestmars, aangeduid als de ‘mars der daklozen’, begon op de Grote Markt in Groningen. Zo’n 250 studenten liepen met protestborden, slaapzakken, matjes en luidsprekers via het Gedempte Zuiderdiep door de Folkingestraat naar het Academiegebouw van de universiteit.

Bezetting

Daar drongen ze naar binnen om het te bezetten. De studenten hebben aangekondigd voor de hoofdingang en op de trappen te blijven zitten; ook als ze worden gevraagd te vertrekken.

Marinus Jongman, voorzitter van de Groninger Studentenbond en woordvoerder van S.O.S., laat weten dat er een aantal duidelijke eisen worden gesteld: meer noodopvang, vaart met een campus op Zernike, eerlijke communicatie over de huisvestingssituatie en sturen op studentenaantallen.

Update 14:45

Inmiddels heeft de RUG besloten om alle deuren te sluiten. Men kan niet meer naar binnen én buiten. Ondanks dat het niet de bedoeling was van S.O.S. om colleges te boycotten zijn ze wel allemaal geannuleerd. Ook is er inmiddels politie gearriveerd op het Broerplein.

Psst, hier meer afleiding: