Damsterplein krijgt dikke make-over: veel groen, een fontein en meer

Foto: Gemeente Groningen/OTO

Iedereen weet: het Damsterplein stond niet vooraan toen de knappe gezichten werden uitgedeeld. Maarrrrr met een heuse make-over in het vooruitschiet, krijgt het stukkie Stad een tweede kans.

Ja joh, zat mooie spots in Groningen, het Damsterplein is er niet een van. Twee wegen aan de zijkant, met zeeën van ruimte ertussen. Mogelijkheden zat dus, maar op dit moment is er een totaal gebrek aan stadse ambiance.

Zelfs ondanks de schitterende oude gevels aan weerszijden van het plein. En dat is natuurlijk vet jammer.

Facelift

Vindt ook gemeente Grunn. Zij hebben namelijk besloten OTO landscape architecture uit Rotterdam de opdracht gegeven alles anders te doen met de vele treurige vierkante meters ten Oosten van het Centrum. Radicaal anders.

Het plein wordt straks doorgetrokken van gevel tot gevel en de wegen komen wat organischer tussen nieuwe grote stukken groen te liggen. Perkjes met meer planterij d’r bij, grote bomen, fontein, alles. Stuk sfeerbeheer 2.0, zullen we maar zegg’n.

Watermanagement

Bovendien wordt het water in dat gebied opgevangen, vanwege de parkeergarage eronder, en hergebruikt. Bijvoorbeeld om wc’s mee door te spoelen, voor in de fontein of om het groen van vocht te voorzien.

Tot slot moet de herindeling een oplossing bieden aan wat hittestress en de verkeersoverlast rond het plein. Wanneer de boel klaar moet zijn, is nog niet bekend. We houden u op de hoogte. Moi.

Afbeelding sfeerimpressie: Oto Landscape

Psst, hier meer afleiding: