DC Wonen flest huurders voor 121 euro – vorder je knaken terug

DC Wonen 1

Zolang makelaars en verhuurders de boel bedonderen in Groningen gaan wij door met onze kruistocht. Opdat de Groninger huurmarkt ooit verschoont raakt van oplichters en fraudeurs. Helaas is er nog een lange weg te gaan. Blijkt ook als we een kamer willen huren bij DC Wonen.

DC Wonen is, volgens hun eigen website, een vastgoedkantoor gespecialiseerd in het aanhuren van kamers, appartementen, studio’s en woningen in Groningen. In de praktijk verhuurt DC kamers, studio’s, appartementen en huisjes namens de eigenaar van de stulpjes. De verhuurder heeft namelijk vaak geen zin in al die rompslomp en besteedt het werk uit aan een makelaar als DC.

DC werkt voor de verhuurder

Wel zo handig en hieruit blijkt al dat DC Wonen in dienst is van de verhuurder. Dat wordt nog duidelijker als je een blik op de site werpt. Daar staan tientallen stulpjes te huur met foto’s, beschrijving en de huurprijs. Dit zegt de wet daarover: “Biedt een makelaar woningen te huur van een verhuurder? Dan werkt hij volgens de wet in opdracht van die verhuurder.”

Om te voorkomen dat DC Wonen twee partijen dient die van nature met elkaar in conflict staan, namelijk de huurder versus de verhuurder, mag de makelaar geen kosten in rekening brengen bij de huurder. Daar is de wet echt kraakhelder over. En toch vraagt DC Wonen doodleuk 121 euro van de huurder. Dat zijn bijna 500 broodjes bapao bij een bekende discounter.

Wet is kraakhelder

Ter duiding eem een stukje tekst van Rijksoverheid.nl over deze constructie: “De bemiddelaar mag de huurder dan geen bemiddelingskosten vragen. Dat geldt ook als de verhuurder niet betaalt voor de bemiddeling. Het ‘dienen van twee heren’ mag niet. Dit geldt ook als de makelaar of bemiddelaar de woning als ‘te huur’ op zijn website plaatst.” Duidelijk verhaal.

Als we vragen waarom de huurder dat moet dokken, mailt de medewerker: “Die kosten zijn onder andere voor het digitaliseren van het contract.” Dus het inscannen van het contract kost 121 euro. Misschien doen ze daar bij DC vier uur over of zo, of de medewerker verdient iets van 200 euro per uur, dat kan ook. Maar hoe dan ook: het mag niet. Het zijn verboden bemiddelingskosten.

Optie die geen optie is

Want het aanbieden van woningen op de website, het organiseren van bezichtigingen, het overhandigen van de sleutel en het opmaken van het contract, het zijn allemaal werkzaamheden die DC verricht voor de verhuurder, niet voor de huurder. Waarom moet de huurder daar dan voor opdraaien? Met die vraag bellen we naar DC wonen. Aan de telefoon manager Daniël.

“Wij geven de huurder de optie om het contract digitaal in te zien zodat ze niet op kantoor langs te hoeven komen. Dat is heel handig voor mensen die ver weg wonen,” legt de manager uit. Maar het is in praktijk helemaal geen optie. De kosten worden gewoon door de strot van de huurder gedrukt en pas als deze in verweer komt, meldt DC ineens dat het om een optie gaat.

Smoesjes om recht te lullen wat krom is

Dat vinden wij behoorlijk slinks, maar daar is Daniël het niet mee eens. “Als je die 121 euro betaalt, kun je altijd bij ons terecht met vragen over het contract,” vergoelijkt hij de onterechte kosten. Klinkt nobel, maar dat is wederom werk wat DC verricht voor de verhuurder en de rekening voor deze kosten moeten daar ook naartoe. Maar dat is niet de werkwijze van DC.

We hebben gesproken met een van de eigenaren die al jaren zijn panden ter verhuur onderbrengt bij DC Wonen. Hij verklapt dat hij al die tijd nog nooit een euro aan DC heeft betaald, terwijl hij wel de opdrachtgever is. Na uitleg waarom dat wettelijk niet klopt, geeft de verhuurder aan daar niet van op de hoogte te zijn. “Dat heeft DC mij nooit verteld.”

Verhuurder betaalt DC niks

Ofwel: hij verhuurt al jaren stulpjes via DC, hij geeft daar opdracht voor, DC is voor hem aan het werk, en toch heeft hij ze nog nooit betaald. Dat kan maar één ding betekenen: de huurder draait op voor de kosten die voor de verhuurder zijn. Wettelijk verboden en toch doet DC het, net als vele andere makelaars. Omdat er geen autoriteit is die ertegen optreedt.

Daarom ons advies: wil je toch huren bij DC omdat je een kamer of huisje nodig hebt? Geef dan heel duidelijk aan dat je het contract niet digitaal wilt inzien, maar dat je het op kantoor ondertekent. Scheelt je een behoorlijke klap geld. Heb je wel in al je onwetendheid betaald? Dan kun je het geld terugvorderen (tot vijf jaar na dato) via deze brief.

Ga het gesprek aan ( comments)