De adviezen – column Rosa Timmer

Rosa Timmer adviezen

Een van de stomste dingen als ik depressief ben, zijn de adviezen. Depressie is tegenwoordig kennelijk iets waar we allemaal héél véél verstand van hebben, en dat mag ik weten ook. “Lekker veel fruit eten, dat helpt,” hoor ik vaak. De tweede populaire: “Je moet sporten” of: “Pak een zonnebankje.”

Dat laatste is iets dat best helpt, voor het kwartier dat je eronder ligt en als je depressie te wijten is aan een gebrek aan zonlicht. Maar dat weet je niet.

Wat ik ook vaak tegenkom, als ik per ongeluk iemand vertel waar ik last van heb, zijn de tegenargumenten. “Maar het is nog zulk lekker weer”, “Je bent zo vrolijk”, of de naarste: “Jij depressief? Wat gebeurt er dan als je echt iets meemaakt?”

Dan heb je het niet begrepen. Veel depressies ontstaan vanuit het niets, niet om een gebeurtenis, niet om een hongersnood, niet om iets waarbij het normaal is om neerslachtig te zijn. Want dan heet het gewoon verdriet. Daarom is het zo eng. Soms zijn ze niet te verklaren. Dat maakt mijn schuldgevoel alleen maar groter.

Die onwetende reacties zijn nogal denigrerend voor waar ik mee bezig ben. Het traject met duizend acties per dag om maar te voorkomen dat ik van de rails knal. Ik sport drie keer per week, zonnebank, slik vitaminepillen van A tot Z, drink niet te veel, ga op tijd slapen, hou contact met vrienden, uit mijn gevoelens en ga ondertussen aan het werk om het ritme te behouden. Kortom, ik doe mijn best.

Het punt is dat we niet willen geloven dat sommige dingen je kunnen overkomen. Dat je soms gewoon dikke pech hebt. Ook als je alles goed doet. Dat je een depressie letterlijk uit moet zitten. Tot de balans is bijgetrokken, de lente begint, of tot het ’t universum belieft dat je je weer beter voelt. Dat strookt niet met ons idee van een zelfgekozen leven.

Maar er is geen controle. Echt niet.

Door: Rosa Timmer. Rosa is Stadjer, journaliste en columniste bij Dagblad van het Noorden. Elke zaterdag staat een column van haar in de krant. Ze zijn te koop in boekvorm en met enige regelmaat verschijnt er eentje op Sikkom (en daar zijn we heel erg blij mee!).

Ga het gesprek aan ( comments)