Brengt corona alleen maar ellende? Nee. De CO2-uitstoot in Europa was in 2020 beduidend minder dan normaal

file spits Groningen

De CO2-uitstoot in de Europese Unie door verbranding van fossiele brandstoffen is in 2020 met 10 procent afgenomen. Dat meldt het Europese statistiekbureau Eurostat op basis van een eerste schatting.

Door lockdowns reisden minder mensen van en naar het werk, kon er minder worden gevlogen en draaiden fabrieken tijdelijk op verminderde kracht, wat sterk bijdroeg aan de daling.

In de berekeningen van Eurostat gaat het om de CO2 die vrijkomt bij productie van energie, bijvoorbeeld als benzine, kolen of aardgas wordt verbrand. Dit is de bron van ongeveer driekwart van alle broeikasgassen in de EU. De coronapandemie zorgde er in alle 27 lidstaten van de EU voor dat er minder CO2 werd uitgestoten.

Grootste daling in Griekenland

Het sterkst daalde de uitstoot in Griekenland, waar de CO2-uitstoot met 18,7 procent afnam. Estland volgde op een tweede plek met een vermindering van 18,1 procent. In Nederland was de afname iets meer dan 8 procent.

Eind vorig jaar stelde de Europese Unie zich strengere klimaatdoelen. In 2030 moet de CO2-uitstoot met 55 procent zijn gedaald ten opzichte van 1990, in plaats van de eerder beloofde 40 procent.

Psst, hier meer afleiding: