De hippie-hipsters met baard of naveltrui op Paradigm – column

djb-knelis-paradigm-09-17-50-57_7530

Mannen met baard en vrouwen met naveltruitjes zijn terug van weggeweest en hipper dan ooit. Op festivals als Paradigm, waar hip Groningen samenkomt, struikel je over kekke baarden en blote navels.

Modegrillen komen terug in een cyclus. Mijn moeder zei het al, ik geloofde het niet. Ik was hip in de jaren tachtig met mijn knalgele zonnebril. Mijn pa was, in diezelfde tijd, modern met zijn robuuste baard. Zo hip als wij toen waren, dat moest wel nieuw zijn.

Nu weet ik beter. Alles komt terug en juist op plekken waar hippe mensen zijn, zoals op Paradigm, zie je de eerste sporen van wat vers is, wat straks breedgedragen wordt, wat over een tijdje mainstream is.

Mannen met baard

Zoals behaarde mannenkinnen. Baarden zijn booming. Overal zijn baarden op La Maison de Paradigme. Hoe langer, hoe beter lijkt het wel. Een simpel stoppelbaardje is niet voldoende. Als het haar langer is dan je vuist, dan ben je als baarddrager pas echt cool. En een gewone snor is ook maar zo gewoon.

Paradigm baard

Foto: Niels Knelis

Een snor zoals Ted de Braak, dan hoor je er pas bij. De uiteinden perfect krullen, eventueel met kaarsvet om de vlassige haartjes strak te modeleren. Dan ben je echt heel hip. Zeker als je het complementeerd met een goede stevige baard, een spiegelende kleurige zonnebril en haartjes heel strak in model.

Mannen met knotjes

De haren moeten in een coupe naar achteren. De zijkanten en achterkant van het hoofd liefst goed opgeschoren. Nog geen gabberkapsel, dat niet, maar zonder hippe baard, hippe snor, hippe zonnebril en hip opgeschoren haartjes, hoor je niet tot de trendsetters. Word je niet gezien en ben je maar saai.

Wat ook kan is je haar als man laten groeien en dan een knotje indoen. Dat heb ik in mijn leven nog niet eerder gezien, maar dat zie je veel op Paradigm. Stoere gasten met lang haar, strak naar achteren gekamd, eindigend in een knotje. Dan ben je echt de bom.

Paradigm

Man met knot – foto: Niels Knelis

Wortelpijpenbroek

De broek moet het liefst zo strak mogelijk rond de enkels zitten. Dat heb ik wel eerder gezien in de jaren tachtig. Toen heette het nog wordtelpijpbroeken en was je een beetje suf als je daar in rond huppelde. Nu ben je vooruitstrevend en onderscheid je, met een iets te strakke broek, jezelf van de grijze massa.

Ook bij vrouwen zie je modegrillen terugkomen. In de tijd van grote houseparty’s in de jaren negentig, XTC, Australian en gabbers, zag je ze op elk feest. Meiden met de haren strak naar achteren, het liefst ook nog tot boven de oren kaal geschoren en per definitie in een naveltruitje. Het liefst zo kort mogelijk, ongeacht de omvang van de buik.

Naveltruitjes

Op Paradigm zijn ze er weer: de naveltruitjes. Dit keer zonder Australian-trainingsbroek, maar toch, overal blote vrouwennavels. Terug van weggeweest. Het is wachten tot de kuif, die 15 centimeter de lucht intorent, weer hip is. Maar bovenal is terugkeren van modegrillen een confrontatie met de tijd.

Naveltruitjes zijn weer hip - foto: Niels Knelis

Naveltruitjes zijn weer hip – foto: Niels Knelis

De tijd komt niet alleen terug in de kleding en ander uiterlijk vertoon. Ook in het groepsgevoel. In het delen van vrolijkheid, in het vrijelijk gebruik van geestveruimende middelen, zonder ruzie en agressie, maar met een boost voor de cohesie en de saamhorigheid. Volgens enkele ‘oudere’ bezoekers voelt Paradigm aan als lutje Woodstock.

Paradigm is lutje Woodstock

Een vrijplaats voor vrije geesten. Waar vredelievende mensen samenkomen om te genieten van elkaar, van creativiteit, van de muziek en van de zon. Laat een babyboomer los op Paradigm en hij of zij waant zich in de jaren zestig. Toen hippies hip waren.

Je weet dat je oud wordt als je het al eerder hebt gezien. Dan kun je nog zo’n hippe dertiger zijn, inclusief een te strakke broek, felkleurende zonnebril en baard.

De tijd pakt ons allemaal en herbegt steeds minder verrassingen. Over tien jaar staan we in onze trainingsbroek te hakken op keiharde dreunen in volgepakte sporthallen.

Door: Willem Groeneveld. Lees hier meer over Paradigm en check hier foto’s.

Foto: Niels Knelis

De babyboomhippies – foto: Niels Knelis

Psst, hier meer afleiding: