De Loods breidt uit en wordt een start-up-walhalla voor jonge culturele, muzikale en multimediale ondernemers

De Loods afgelopen zomer

Met het verdwijnen van The Big Building achter het hoofdstation een paar jaar geleden is de florerende Groningse start-up-scene een belangrijke spot kwijt. Voor een klein bedrag kon de jonge en creatieve ondernemer daar een ruimte huren in een inspirerende en open omgeving, waarin kruisbestuiving volop plaatsvond. Het grote gat dat The Big Building achterlaat, probeert De Loods nu op geheel eigen wijze een beetje op te vullen.

In Vinkhuizen-Zuid, een stukje voorbij de McDonald’s, zit De Loods. Een verstopt pareltje in Stad. Weggedrukt tussen Lijnco, de voetbalvelden van Gruno, de gemeentelijke fietsenstalling en het afvalbrengstation, doemt ineens een achter de wilde tuin en een paar parkeerplaatsen de, op het eerste oog doodnormale, loods op. Maar schijn bedriegt. Achter de deur zit een prachtige zaal met genoeg ruimte voor honderden mensen. Met een grote bar en daarachter een professionele keuken. Pontificaal in het midden van de zaal staat de enorme houtkachel, die de behoorlijke ruimte in alle tijden van het jaar een knus karakter geeft.

De chalet die wordt opgeknapt en ingericht als dj-studio

De Loods: verborgen pareltje

Achter het pand ligt de enorme tuin. Waar het in het voorjaar en de zomer bijzonder goed toeven is dankzij de volop aanwezige natuurlijke schaduw. Schelpenpaadjes leiden bezoekers langs de planten, struiken en bomen naar fijn verdekte terrasplaatsen. En dan zijn er ook nog grote vuurkorven, chillbanken en genoeg ruimte voor optredens of de hit van afgelopen zomer: Loods of pizza, of Loods of tapas, en wat te denken van Loods of Cuba? Een avond vol lekker eten, drinken, muziek en meer in de geest van Italië, Spanje of Cuba. Oftewel: Loods is een heel fijn en redelijk onontdekt plekje in Stad. En het wordt nog mooier. Want eigenaar Otrun Poolman gaat uitbreiden en heeft mooie plannen.

Het oppervlakte van de Loodstuin wordt bijna drie keer zo groot. Dat komt omdat de naastgelegen fietsenstalling bij het terrein wordt betrokken. Ortrun hoopt er ooit een mooie festivallocatie van te maken. Maar daarvoor moet eerst een klein robbertje met de gemeente worden uitgevochten. Ortrun: “Het is een industriegebied volgens het bestemmingsplan. Volgens een mevrouw bij de gemeente is het daarom onmogelijk een horeca- en festivalvergunning te krijgen. Daar leg ik me niet bij neer. Ik heb een bedrijf ingehuurd dat gespecialiseerd is in dergelijke vergunningen en zij zien mogelijkheden.”

Professionele opnameapparatuur en zo is allemaal aanwezig

Professionele studio te huur voor een ‘habbekrats’

Dat balletje rolt dus nog en Ortrun wacht niet tot duidelijk is welke kant die is opgerold. Hij gaat de ruimte namelijk inrichten als idyllische start-up-spot. “Er staat nu al een chalet en dat aantal breiden we de komende weken en maanden uit tot een stuk of zes. Die chalets zijn straks te huur voor jonge en creatieve ondernemers in de kunst-, muziek-, en mediawereld.”

Om de drempel zo laag mogelijk te houden en een specifieke doelgroep te bereiken verhuurt De Loods de ruimtes straks per uur, dagdeel of een week. Maar niet veel langer. “Ik ga ze in ieder geval niet permanent verhuren. Zeker niet in het begin. De eerste chalet wordt nu volledig ingericht als dj-studio. Volgens mij is dat ideaal voor jonge dj’s die in aanloop naar een gig in het weekend nog even een paar uurtjes willen draaien in een professionele omgeving op draaitafels van goede kwaliteit.”

De tuin afgelopen zomer

Op naar een goede kruisbestuiving

De tweede chalet wordt eerdaags geleverd en dat wordt een studio voor een band of bijvoorbeeld een drummer om in te oefenen. “Jonge talentvolle drummers kunnen moeilijk thuis oefenen als ze in een studentenhuis wonen. Zij kunnen hier voor de spreekwoordelijke habbekrats de studio huren.”

Het is de bedoeling dat de drum- en dj-studio de komende maand klaar zijn voor verhuur. Daarna wordt het terrein stap voor stap verder ‘vol gezet met meer chalets die voor andere doeleinden kunnen worden gehuurd. “Ik struin elke dag Markplaats af en zodra ik een geschikte zie, koop ik hem”, legt Ortrun uit. “De eerste twee zijn echt gericht op muzikanten en dj’s, omdat ik daar vanuit De Loods en mijn licht- en geluidbedrijf alle apparatuur in huis heb. De chalets daarna worden breder ingericht voor jonge ondernemers uit de culturele sector en multimediawereld, waar Stad mee vol zit. “Zo ontstaat er hopelijk een goede dynamiek en kruisbestuiving.”

Dit is er al, het braakliggende terrein rechts, buiten de foto, wordt erbij getrokken

Van alle culinaire gemakken voorzien

Om tot puike artistieke prestaties te komen is goed eten belangrijk. Zoals geschreven ligt de McDonald’s om de hoek. Maar daar zijn de jonge professionelen op het terrein van De Loods niet op aangewezen. Naast een pro in licht en geluid is Ortrun namelijk ook een baas in de keuken. En dan niet van de snelle en ongezonde hap. Maar duurzaam, lokaal, seizoensgebonden en met vlees en groente uit de eigen rookkast. “Een chalet wordt ingericht als keuken waarmee ik lunches ga verzorgen voor de huurders en mensen die in de buurt werken, zoals al die lui van het kantoorverzamelgebouw The Rock. In De Loods heb ik ook nog een keuken, maar die wil ik los kunnen verhuren zonder dat de lunches in gevaar komen.

De komende weken en maanden wordt het terrein rondom De Loods beetje bij beetje omgetoverd tot muzikale, culturele en multimediale start-up-hemel. Dat doet Ortrun niet allemaal zelf: “Er hebben zich heel veel vrijwilligers gemeld. Daar ben ik erg blij. Alle chaletjes worden onder handen genomen en we gaan het terrein opnieuw inrichten met veel groen.”

Heb je interesse gekregen? Volg dan De Loods op Facebook of Insta voor meer info.Psst, hier meer afleiding: