De maan, Venus en Jupiter toveren in mei een smiley aan de hemel

Foto van Twitter/ BBC Radio Tees

De tijden zijn pittiger dan complete generaties ooit hebben meegemaakt. Ellende, rampspoed en somberheid zijn troef. Maar er zijn ook lichtpuntjes. Zoals de stagnatie in het aantal ziekenhuisopnames en de smiley die de maan, Venus en Jupiter op 16 mei aan de hemel toveren. Zeker nu iedereen wel een bemoedigend lachje van boven kan gebruiken.

De positie van de planeten en de fase van de maan zorgen voor een bijzonder en uniek nachtelijk schouwspel op 16 mei. De drie elementen vormen dan namelijk een smiley die vanuit de hemel naar ons kijkt. De gebeurtenis klinkt als een zeldzaam astronomisch fenomeen, maar dat valt wel mee. In de recente geschiedenis is dit al een paar keer voorgekomen, maar het is vaak lastig te zien door bewolkings.

Niet overal te zien

De wetenschappelijke term voor de ruimtesmiley is, in het Engels: ‘occultation’. Het gebeurt wanneer de maan pal tussen Venus en de aarde staat. En wij hebben als het goed is geluk. Want het fenomeen is niet overal zichtbaar, maar als het goed is wel bij ons. Op 16 mei.

Psst, hier meer afleiding: